Mówimy nie likwidacji oddziału ginekologiczno-położniczego Szpitala Powiatowego w Międzyrzecu Podlaskim!

Międzyrzec Podlaski, 13 marca 2019 r.

Do: Starosty Bialskiego
Mariusza Filipiuka oraz
Dyrekcji Szpitala Powiatowego
w Międzyrzecu Podlaskim

W związku z informacjami o zamiarze zamknięcia oddziału ginekologicznego i położniczego w Szpitalu Powiatowym w Międzyrzecu Podlaskim czujemy bardzo duże oburzenie i zaniepokojenie. Nie wyobrażamy sobie, aby miasto liczące około 17 000 ludności i dwie sąsiadujące gminy: Gmina Drelów (ok. 7000) i Gmina Międzyrzec Podlaski (około 12000) zostały pozbawione bezpośredniej i natychmiastowej opieki położniczo-ginekologicznej dla kobiet.

Pan, jako mieszkaniec i Starosta powiatu bialskiego ma doskonałe rozeznanie jaki procent ogółu mieszkańców tj. 36 000 - stanowią kobiety. Mamy nadzieję, że przedstawiciel tego obszaru oraz Dyrekcja Szpitala nie pozbawi opieki swoich znajomych i sąsiadek, a wręcz przeciwnie zapewni dalsze funkcjonowanie oddziałów.

Zawiadamiamy że został powołany Społeczny Komitet Obrony przed likwidacją oddziałów ginekologicznego i położniczego w szpitalu w Międzyrzecu Podlaskim. Jesteśmy w trakcie tworzenia list protestacyjnych i zbierania podpisów. Nie cofniemy się przed żadnymi działaniami, które doprowadzają do likwidacji oddziałów, gdyż szpital nie jest miejscem do robienia biznesu, tylko do zagwarantowania bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańcom.

Uważamy, że utrzymanie tych oddziałów jest równie ważne jak innych służb ratunkowych ( policja, straż pożarna), gdzie nie bierze się pod uwagę rentowności ich działalności.

Mieszkańcy zastanawiają się kto weźmie na siebie i poniesie odpowiedzialność za nie udzielenie na czas pomocy medycznej ze względu na znaczne wydłużenie czasu dojazdu do szpitala w Białej Podlaskiej, Radzyniu Podlaskim czy Łukowie, gdzie takie oddziały funkcjonują. W tym momencie postawmy też pytanie czy w nagłych wypadkach nie będzie to bezpośrednio zagrażać życiu pacjentek?

Apelujemy o wzięcie pod uwagę głosu pacjentek i mieszkańców, którzy sprzeciwiają się prowadzonym przez Państwa działaniom, zmierzającym do likwidacji oddziału ginekologiczno-położniczego, a w przyszłości zapewne kolejnych nierentownych oddziałów. Jako mieszkańcy powiatu bialskiego nie pozwolimy na to.

Mieszkańcy Miasta i Gminy Międzyrzec Podlaski,
Drelów oraz Kąkolewnica

Mieszkańcy Miasta i Gminy Międzyrzec Podlaski, Drelów oraz Kąkolewnica    Skontaktuj się z autorem petycji