MZK Jastrzębie-Zdrój | Przywrócenie połączenia C13 o godzinie 5.32

W związku ze zmienionym niedawno, a dokładnie od pierwszego września 2019 roku rozkładem jazdy komunikacji miejskiej w Jastrzębiu-Zdroju, zostało usunięte połączenie C13 - wcześniejsze 111, o godzinie 5.32 z Dworca Arki Bożka w stronę KWK Jas-Mos. Zmiana ta jest krzywdząca dla osób, wcześniej korzystających z tego połączenia.

Osoby pracujące pod ziemią mogą być prawdopodobnie zadowolenie z tej zmiany, lecz co innego o tym myślą pracownicy wykonujący swą pracę na powierzchni.
Obecnie wiele z tych osób skarży się na nowy rozkład i jest bardzo rozczarowana, bo gdy wcześniejsza godzina - 5.32 rozpoczęcie połączenia była idealnie wyważona, a autobus dojeżdżał na kopalnię dziesięć minut przed godziną szóstą, tak teraz osoby te zostały zmuszone do wcześniejszego wstawania, bo obecnie połączenie rozpoczyna się o 5.05, czyli pasażerowie zmuszeni są do oczekiwania prawie pół godziny przed miejscem pracy.
Wprowadzona zmiana godziny kursowania tego połączenia wyszła na złe, ponieważ zostali uwzględnieni w niej tylko górnicy, a los innych osób, głównie tych pracujących na powierzchni został pominięty.

Na dłuższą metę zmiana ta będzie niekorzystna dla wszystkich stron, ponieważ osoby wcześniej korzystające z komunikacji miejskiej zrezygnują z niej na rzecz prywatnych dojazdów, co skutkować będzie większym zanieczyszczeniem środowiska oraz stratami MZK.
Chciałbym również zaznaczyć, że jest już druga połowa roku i zbliża się zima, w czasie gdy będzie padać śnieg i temperatury zejdą poniżej zera, to opinia o MZK pójdzie w znacznie dół, ponieważ ludzie będą wtedy rozzłoszczeni przymusowemu wcześniejszemu wstawaniu oraz marznięciu na zimnym.

W owej petycji chciałbym prosić MZK w Jastrzębiu-Zdroju o przywrócenie połączenia C13 o godzinie 5.32 z Arki Bożka w stronę KWK Jas-Mos.
Połączenie o 5.05 może być przeznaczone w głównej mierze dla osób pracujących pod ziemią, a z połączenia o godzinie 5.32 korzystałyby osoby wykonujące inną pracę, którzy nie potrzebują aż tak szybkiego pojawienia się w miejscu pracy.
W innych godzinach połączenie te potrafi mieć odstępy pół godzinne, także również i rano przydałoby się kolejne, ponieważ jest to pora dojazdów do pracy.

log.jpg

Podpisując, upoważniam Damian Osiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.