Rondo Praw Kobiet w Sopocie

130141492_656966764978226_1665202523957385040_n.png

Sopot 4 grudnia 2020 r.

Petycja do Prezydenta Sopotu Jacka Karnowskiego oraz sopockich radnych.

Szanowny Panie Prezydencie, Szanowni Radni,

Zwracamy się z prośbą o nadanie nazwy: Rondo Praw Kobiet, rondu znajdującemu się w Sopocie przy ulicy Bitwy pod Płowcami (obok hotelu Marriott). Według dostępnych powszechnie informacji rondo to nie ma jeszcze nazwy.

Właśnie w najbliższych dniach nadarza się najlepsza okazja aby podjąć decyzje w tej sprawie, gdyż na całym świecie trwa Kampania 16 Dni Akcji Przeciw Przemocy ze względu na Płeć. (Międzynarodowa kampania, organizowana przez Women’s Global Leadership Institute i poświęcona wspieraniu i koordynacji pracy mającej na celu zlikwidowanie przemocy ze względu na płeć na poziomie lokalnym, państwowym i międzynarodowym).

Mamy nadzieję, że władze Sopotu ze względu na głoszone powszechnie poparcie dla praw kobiet włączy się w międzynarodową akcję przeciwko przemocy i zdecyduje o nadaniu jednemu z ważniejszych rond w mieście szczytnej nazwy „Ronda Praw Kobiet”

Inicjatorami petycji w sprawie nadania tej nazwy sopockiemu rondu są Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu oraz Stowarzyszenie Współpracy Kobiet, NEWW-Polska.  Jednak mamy nadzieję na szerokie wsparcie naszego działania przez społeczność lokalną (i nie tylko).

Skąd daty trwania Kampanii (25.11–10.12)?

Wybrano dni pomiędzy 25 listopada, Międzynarodowym Dniem Przeciw Przemocy Wobec Kobiet a 10 grudnia, Międzynarodowym Dniem Praw Człowieka, aby symbolicznie zaznaczyć związek pomiędzy przemocą wobec kobiet a naruszaniem praw człowieka i by podkreślić, iż przemoc wobec kobiet jest pogwałceniem praw człowieka.

W obrębie tych 16 dni mieści się także m.in. 1 grudnia, światowy Dzień AIDS, oraz 6 grudnia, rocznica masakry w Montrealu.

Czemu służy Kampania?

Wspólnym celem osób i organizacji z całego świata, zaangażowanych w Kampanię 16 Dni Akcji, jest wyeliminowanie wszelkich form przemocy wobec kobiet poprzez m.in.:

▪      rozwój świadomości, iż przemoc ze względu na płeć stanowi pogwałcenie praw człowieka,

▪      wzmocnienie lokalnych struktur przeciwdziałających przemocy wobec kobiet,

▪      budowanie powiązań pomiędzy lokalnymi i międzynarodowymi inicjatywami na rzecz powstrzymania przemocy wobec kobiet,

W 2020 roku na całym świecie Kampania 16 Dni Przeciwko Przemocy koncentruje się na trzech tematach:

▪      Przemoc wobec kobiet z niepełnosprawnościami

▪      Przemoc wobec kobiet w świecie pracy

▪      Przemoc w sytuacji pandemii

Działania Kampanii 16 Dni koncentrują się na kwestiach praw człowieka i wykorzystują je aby gwarantować, że sprawcy przemocy, zarówno na szczeblu państwowym, jak i nie-państwowym, zostaną pociągnięci do odpowiedzialności za akty przemocy wobec kobiet.

Znaczenie 25 listopada, 6  i 10 grudnia

Dzień 25 listopada został wybrany dla upamiętnienia zamordowania sióstr Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa) 25 listopada 1960 roku w czasach dyktatury Rafaela Trujillo w Republice Dominikany. W 1999 Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała oficjalnie 25 listopada Dniem Eliminacji Przemocy Wobec Kobiet.

Kim były siostry Mirabal?

Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede urodziły się w Ojo de Agua, w pobliżu miasta Salcedo w Dominikanie. Siostry Mirabal, zwane “Las Mariposas” („motyle”), były politycznymi działaczkami i bardzo widocznym symbolem oporu przeciwko dyktaturze Trujillo. Wraz ze mężami były często aresztowane za swoją działalność w obronie demokracji i praworządności. 25 listopada 1960 roku trzy spośród sióstr Mirabal – Minerva, Patria i Maria Teresa zostały zamordowane przez tajną policję Trujillo. Trzy kobiety, wiezione przez Rufino, jechały do Puerto Plata by odwiedzić swych aresztowanych mężów. Ciała trzech sióstr znaleziono skrępowane i zmasakrowane na dnie przepaści. Brutalne zabójstwo sióstr Mirabal doprowadziło do aktywizacji ruchu walczącego z dyktaturą Trujillo. Trujillo został zabity 30 maja 1961 roku, a jego reżim upadł.

Masakra w Montrealu, 6 grudnia

W środę 6 grudnia 1989 roku, 25. letni mężczyzna, Marc Lepine wszedł do budynku Politechniki Uniwersytetu w Montrealu niosąc pół-automatyczny karabin. Strzelając zabił 14 kobiet i ranił 13 innych osób: 9 kobiet i 4 mężczyzn. Lepine uważał, że to przez studentki nie dostał się na Politechnikę. Zanim popełnił samobójstwo zostawił list, w którym umieścił tyradę przeciwko feministkom i listę 19 prominentnych, najbardziej znienawidzonych przez niego kobiet.

Kobiety w całym kraju organizowały czuwania, marsze i inne upamiętniające wydarzenia. Spowodowało to wzrost wsparcia dla programów edukacyjnych i budowania zasobów pozwalających zminimalizować przemoc wobec kobiet.

Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, 10 Grudnia

10 grudnia ludzie i państwa z całego świata świętują rocznicę podpisania w 1948 roku Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Tego pamiętnego dnia dla współczesnej historii narody świata zjednoczyły starania aby raz na zawsze usunąć w cień widmo ludobójstwa wywołane II Wojną Światową. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka była jednym z pierwszych większych osiągnięć ONZ i wyznaczyła podstawową filozofię dla wielu przyszłych prawomocnych instrumentów międzynarodowych. Rezolucja 217A (III) Zgromadzenia Ogólnego ONZ ogłasza „Powszechną Deklarację Praw Człowieka jako wspólny najwyższy cel wszystkich ludów i wszystkich narodów, aby wszyscy ludzie i wszystkie organy społeczeństwa mając stale w pamięci niniejszą Deklarację – dążyły w drodze nauczania i wychowywania do rozwijania poszanowania tych praw i wolności…”

Tłumaczenie na polski: Magdalena Wnukowicz dla Fundacji Autonomia.  Informacje o kampanii zaczerpnięto ze strony Fundacji Autonomia http://kampania16dni.pl

Przemoc ze strony partnera lub innej bliskiej osoby jest przestępstwem.

Nikt nie ma prawa Cię bić, grozić Ci, upokarzać ani w żaden inny sposób naruszać Twoich praw. Prawo jest po to, aby Cię chronić - zgłaszaj organom ścigania każdy akt przemocy i domagaj się ukarania sprawcy. Zadbaj o swoje bezpieczeństwo!

Pomocne numery telefonu:

• Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "NIEBIESKA LINIA"

800 12 00 02, numer czynny całą dobę

• Centrum Praw Kobiet

Telefon interwencyjny 600 070 717 czynny całą dobę

Pomoc prawna i psychologiczna (22) 621 35 37 czynny 10:00-16:00

• Fundacja Feminoteka

888 88 33 88, pon- pt 8:00-20:00

• Niebieska Linia IPZ

22 668 70 00 czynny codziennie 12:00 -18:00

• Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę

116 111 czynny całą dobę

Bezpłatne aplikacje mobilne (Apple Store i Google Play)

AvonAlert aplikacja Fundacji Feminoteka i Avon Twoja komenda aplikacja Policji

Alarm112 aplikacja MSWiA

Twój parasol aplikacja Policji

Krzysztof Iwanow Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu, Stowarzyszenie Współpracy Kobiet NEWW-Polska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Krzysztof Iwanow Stowarzyszenie Mieszkańcy dla Sopotu, Stowarzyszenie Współpracy Kobiet NEWW-Polska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.