NIE dla spalarni odpadów medycznych w Żyrardowie

NIE ​DLA SPALARNI ODPADÓW MEDYCZNYCH, NIEBEZPIECZNYCH i INNYCH W ŻYRARDOWIE!

W Żyrardowie, przy ul. Jaktorowskiej 15 ma powstać spalarnia odpadów medycznych, przetwarzająca 500 kg odpadów na godzinę, praktycznie 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, przez cały rok (w sumie ok. 4 000 ton / rok). Komin o wysokości 25 m miałby wyrzucać spaliny w ilości ok. 6 000 m3 / h. Odpady medyczne to między innymi związki chloru i fluoru oraz polichlorowinyle (PCV), które w procesie spalania przekształcają się w niezwykle toksyczne dioksyny.

Nie chcemy, aby spalarnia powstała w tym miejscu - oto dlaczego:

1. Żyrardów znajduje się w czołówce miast o najgorszej jakości powietrza w województwie mazowieckim. Powstanie spalarni odpadów medycznych jeszcze pogorszy jego stan - spaliny wydobywające się z komina spalarni, nawet przy zastosowaniu najnowocześniejszych filtrów, nie są obojętne dla środowiska i będą dokładać się do już istniejącego zanieczyszczenia powietrza w mieście.

2. Instalacja znajdzie się w bezpośrednim sąsiedztwie budynków mieszkalnych (ok. 150 - 200 m), w pobliżu szkół i przedszkoli (ok. 400 - 500 m) i będzie oddalona o zaledwie ok. 1 km od centrum naszego miasta. W promieniu 2 km od planowanej spalarni znajdzie się już niemal całe miasto. Komin o wysokości 25 m nie wyrzuci spalin na tyle wysoko, by zanieczyszczenia miały szansę rozprzestrzenić się na dużym obszarze (zmniejszając tym samym swoją koncentrację). Oznacza to, że obiekty znajdujące się w pobliżu spalarni będą najbardziej narażone na emitowane przez nią zanieczyszczenia - w praktyce oznacza to, że będzie ona truć całe miasto i przyległe do niego okolice.

3. Komin spalarni będzie wyrzucać ok. 6 000 m3 spalin na godzinę. Spalarnia ma pracować praktycznie bez przerwy przez cały rok, codziennie, spalając odpady ze szpitali całego woj. mazowieckiego. Oznacza to, że nawet przy spełnieniu norm dla spalin, w ciągu roku z komina wydobędzie się np. ponad 5 000 mikrogramów dioksyn. Przyjmuje się, że dla małp śmiertelna dawka dioksyn to 70 mikrogramów na 1 kg masy ciała, a w przypadku ludzi bezpieczna dawka dzienna określana jest na 1-4 pikograma na 1kg masy ciała. Spalarnia codziennie emitowałaby ponad 14 MILIONÓW pikogramów dioksyn.

4. Można śmiało założyć, że powstanie spalarni odpadów medycznych i niebezpiecznych w Żyrardowie przyczyni się do spadku wartości nieruchomości, zwłaszcza tych, położonych w pobliżu zakładu. Z ekonomicznego punktu widzenia bilans zysków i strat w związku z planowaną lokalizacją spalarni wypada dla naszego miasta ujemnie.

Niewątpliwie województwo mazowieckie potrzebuje zakładu do termicznego przekształcania odpadów medycznych. Sądzimy jednak, że istnieją na terenie województwa miejsca, które nadają się do tego celu zdecydowanie lepiej, niż działka położona przy Jaktorowskiej 15.

Jesteśmy przeciwni lokalizacji w naszym mieście spalarni odpadów medycznych, niebezpiecznych, komunalnych i innych!

Zwracamy się z prośbą o złożenie podpisu pod sprzeciwem dla takiej lokalizacji planowanej spalarni odpadów medycznych.

facebook.com/NieDlaSpalarniWZyrardowie    Skontaktuj się z autorem petycji