NIE dla muru na placu Inwalidów, TAK dla konsultacji społecznych

NIE_dla_muru_na_placu_Inwalidów,_TAK_dla_konsultacji_społecznych.png

My, mieszkańcy Krakowa domagamy się zorganizowania konsultacji społecznych, w trakcie których zostanie wypracowany wspólny projekt rewitalizacji placu Inwalidów.

Przedstawione w tym roku koncepcje jego zagospodarowania ciągle zmieniają się bez jakichkolwiek konsultacji z szerszym gronem osób zainteresowanych tematem, mamy tu na myśli zarówno Radę Dzielnicy, środowiska kombatanckie, aktywistów miejskich, ale przede wszystkim mieszkańców. Potrzebne jest wypracowanie wspólnego stanowiska, a jest to możliwe tylko poprzez konsultacje i wspólne rozmowy prowadzące do kompromisu.

Plac Inwalidów wymaga pilnej rewitalizacji – z tym zgadzamy się wszyscy. Ale nie można projektu jego zabudowy procesować w ekspresowym tempie, bez analizowania różnych wariantów i nie licząc się ze środkami publicznymi. Plac Inwalidów to ważne miejsce na mapie Krakowa, z którego korzysta bardzo wielu mieszkańców. Zapominając o jego faktycznej funkcji komunikacyjnej i reprezentacyjnej, władze miasta dążą do wyłączenia sporej jego części, zmiany położenia płyty placu, co spowoduje odgrodzenie jego powierzchni murem (wysokość 3 metry, długość 35 metrów ) od ulicy Królewskiej.  Pomysły te są nieracjonalne i nie podobają się wszystkim stronom zainteresowanym tematem. Wysokość muru oraz jego funkcja (konstrukcyjna bądź pamiątkowa) również nie została należycie przedstawiona opinii publicznej. Jedyną dostępną dokumentacją są projekty, które stanowią jedynie wizualizację sprzed kilku lat i nie są one faktycznym punktem odniesienia.

Nie zgadzamy się na podejmowanie tak ważnych i kosztownych decyzji bez Nas.

NIE dla muru na placu Inwalidów, TAK dla konsultacji społecznych.

Przemysław Jaśkowiec, Marcin Grega    Skontaktuj się z autorem petycji