NIE dla sąsiedztwa pedofila w pobliżu szkoły.

Jego Ekscelencja Biskup Romuald Kamiński

Biskup Warszawsko-Praski.

Ochrona małoletnich jest jednym z najważniejszych zadań Kościoła. Takie zdanie można przeczytać na portalu internetowym Episkopatu.

My, zarówno świeccy wierni jak i niewierzący obywatele Otwocka i okolicznych miejscowości mając na względzie dobro naszych dzieci chcemy złożyć na ręce Jego Ekscelencji  petycję i apel o bezzwłoczne podjęcie działań zmierzających do faktycznej ochrony dzieci.

Jesteśmy wstrząśnięci faktem, że katolicki duchowny ksiądz Grzegorz K.  prawomocnie skazany za molestowanie dziecka mieszka i pracuje w Domu Księży Emerytów w Otwocku mieszczącym się w bezpośrednim sąsiedztwie Szkoły Podstawowej.  Sam fakt narażenia dzieci na przemoc seksualną jest nie do zaakceptowania gdyż dzieci są bezbronne i jesteśmy wszyscy zobowiązani do zagwarantowania im bezwzględnego bezpieczeństwa.

Naszym zdaniem za krzywdy dzieci doświadczających przemocy odpowiedzialny jest nie tylko ten, który przemoc stosował ale i jego zwierzchnicy, którzy nie stworzyli rozwiązań skutecznie chroniących dzieci przed pedofilią.

Ufamy, że dobro dzieci leży Jego Ekscelencji na sercu i Jego Ekscelencja dołoży wszelkich starań by zażegnać zagrożenie jakie stwarza obecność podwładnego Jego Ekscelencji wśród naszych dzieci. Wierzymy, że Jego Ekscelencja nie będzie tolerował tej zagrażającej dzieciom obecności pedofila w pobliżu szkoły.

W trosce o Kościół i wiernych prosimy  również Jego Ekscelencję o natychmiastowe podjęcie działań prewencyjnych by zapobiec dalszemu szerzeniu się zgorszenia zarówno poprzez samą obecność jawnego księdza pedofila jak i poprzez tolerowanie tej obecności wśród dzieci. Pozostawienie pedofila w  bliskości szkoły stoi w sprzeczności  z przepisem kanonu 277 § 2, nakazującym duchownym zachowanie roztropności w relacjach z osobami, z którymi kontakty mogłyby "narazić na niebezpieczeństwo ich obowiązek zachowania wstrzemięźliwości lub wywołać zgorszenie wiernych”. Pragniemy zaznaczyć, że sama możliwość zgorszenia jest wystarczająca przesłanką nakazu postępowania. Wspomniany ksiądz pedofil zatem nie tylko winien unikać kontaktów, które same w sobie są naganne, ale także takich, które mogą być za takie odebrane, stając się przyczyną zagrożenia i zgorszenia. Prosimy o umożliwienie księdzu pedofilowi zachowanie ślubów czystości tak by nie był on narażany na ciągłą pokusę w sytuacji gdy według obecnego stanu wiedzy pedofilia jest uważana za nieuleczlną i istnieje realne niebezpieczeństwo, że pedofil ponownie skrzywdzi dziecko. Prosimy by nie szerzyć zgorszenia i nie przyczyniać się do upadku wiary i moralności.

Ewa Gmiter-Rogalska    Skontaktuj się z autorem petycji