Nie dla wyburzenia Polskiego kościoła

W ramach restrukturyzacji parafii, należący do polskiej wspólnoty kościół św. Klemensa w Essen ma zostać sprzedany. Potencjalny kupiec chce go zburzyć i postawić ma jego miejscy blok mieszkalny dla uchodźców.

Kościół pw. Św. Klemensa w Essen w Niemczech to, jak mówi ks. prof. Paweł Bortkiewicz, „żywy polski kościół”. W niedziele regularnie gromadzi się w nim półtora tysiąca osób, a w tygodniu – ok. 100 osób każdego dnia. Ks. prof. Bortkiewicz podkreśla, że na warunki niemieckie to prawdziwy fenomen. Diecezja esseńska przekazała ten kościół miejscowym Polakom. Przynależy on do parafii św. Antoniego.

Sprawa zaczęła się miesiąc temu. 18 lipca br. ks. Jerzy Wieczorek, proboszcz wspólnoty dostał wiadomość od niemieckiego proboszcza zarządzającego kościołem, że zostanie on sprzedany. Informacja poruszyła wiernych.

• Polski proboszcz wraz z przedstawicielami polskiej wspólnoty udał się do kurii biskupiej. Tam Polacy dowiedzieli się, że już znaleziono kupca na działkę, na której stoi kościół i otaczający go teren. Okazało się, że kupiec jest zainteresowany wybudowaniem tam bloku mieszkalnego dla uchodźców.

Patrioci na Obczyźnie    Skontaktuj się z autorem petycji