o stworzenie Parku Miejskiego przy ulicy Karpia na 650-lecie Naramowic

Sz. P. Łukasz Mikuła
Przewodniczący Komisji Polityki Przestrzennej

Zwracamy się z apelem:

1. O przeznaczenie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, działki położonej przy ul. Karpia - obręb Naramowice, arkusz 26, działka nr 9/13 o powierzchni 3213 mkw – jako teren Zieleni Publicznej Ogólnodostępnej – Park Miejski.

(*)2. O przeznaczenie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, działki położonej przy ul. Karpia/Sielawy - obręb Naramowice, arkusz 26, cześć działki nr 9/30 o powierzchni około 3000 mkw – jako teren Zieleni Publicznej Ogólnodostępnej – Park Miejski.

Od kilku lat w Naramowicach trwa intensywna realizacja nowych inwestycji mieszkaniowych. Mieszkańcy Poznania coraz chętniej wybierają naszą dzielnicę jako dobre miejsce do życia. Oprócz znanych problemów komunikacyjnych, których rozwiązaniem będzie budowa Tramwaju na Naramowice, borykamy się z problem ogólnodostępnych, publicznych terenów zieleni i parków zlokalizowanych w bliskiej odległości od miejsca zamieszkania.

Wskazana działka 9/13 jest zadrzewiona i stanowi obecnie teren zieleni
(*)Obie wskazane działki są zadrzewione i stanowią obecnie teren zieleni. Dodatkowo na działce 9/30 znajduje się staw z wyspą będący częścią dawnych zabudowań dworskich.

Wskazanie Miasta Poznania jako gospodarza tego terenu, z możliwością urządzenia Parku Miejskiego o powierzchni ponad 6000 mkw będzie ukoronowaniem obchodów 650-lecia Naramowic.

Z wyrazami szacunku, mieszkańcy dzielnicy Naramowice.
Osoby do kontaktu w imieniu mieszkańców:
Anna Wachowska-Kucharska – przewodnicząca Zarządu Rady Osiedla Naramowice tel. 609 655 106
Elżbieta Skrzypczyńska – Rada Osiedla Naramowice
Paweł Nowak – przewodniczący Rady Osiedla Naramowice
Michał Kucharski – Rada Osiedla Naramowice

(*)W związku z faktem, że część mieszkańców reprezentujących Wspólnotę Mieszkaniową Sielawy 8-14 zaprotestowało i nie wyraża w chwili obecnej zgody na sprzedaż części działki 9/30 miastu Poznań i otwarcie dawnego zespołu dworskiego Naramowice, petycja została ograniczona do działki 9/13 o powierzchni 3 213 mkw.

park_karpia_5.PNG

teren_parku_Karpia_2.png

Anna Wachowska-Kucharska - Rada Osiedla Naramowice    Skontaktuj się z autorem petycji