obowiązkowa sterylizacja i kastracja psów i kotów nierodowodowych

W celu ograniczenia nadmiernego rozrodu psów:
- ograniczenie rozrodu zwierząt nierasowych poprzez obowiązkową kastrację psów i sterylizację suk nierodowodowych. Jedynym hodowcą mającym możliwość rozmnażania psów jest członek Związku Kynologicznego w Polsce (ZKwP, FCI)
- zobowiązanie schronisk do wydawania wyłącznie zwierząt poddanych zabiegowi sterylizacji w przypadku suk i zabiegowi
kastracji w przypadku psów
- wytypowanie lecznic prowadzących dotowaną przez miasta i gminy sterylizację psów nierasowych

Kastracja i sterylizacja zapobiega przypadkowym ciążom, niekontrolowanemu przyrostowi naturalnemu u psów i kotów.
Nawet najbardziej uważny właściciel nie jest zawsze w stanie upilnować swojego zwierzaka. Wystarczy chwila nieuwagi i nie możemy już nic zrobić. Akt płciowy u psów jest dosłownie nierozerwalny. Nawet najlepiej wyszkolony pies nie posłucha swojego przewodnika jeśli na drugiej stronie ulicy jest suczka w cieczce. Tę zaletę kastracji naprawdę trudno jest przecenić.

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.