Ocalmy „Zeszyty Literackie” - apel do instytucji publicznych

zeszyty.png

Szanowni Państwo!

My, osoby zebrane wokół inicjatywy „Ocalmy Zeszyty Literackie”, apelujemy do instytucji publicznych o ratunek i wsparcie dla tego zasłużonego dla polskiej kultury czasopisma.

Kwartalnik „Zeszyty Literackie” od 36 lat prezentuje dokonania krajowej i zagranicznej literatury. Na jego łamach publikowali najwybitniejsi pisarze i poeci, w tym również nobliści. „Zeszyty” zdobyły sobie powszechne uznanie jako jedno z najważniejszych pism literackich w tej części Europy. Niestety, brak funduszy na dalszą działalność grozi końcem czasopisma.

Dla nas, czytelników, kwartalnik stanowił niezastąpione źródło wiedzy i inspiracji. Dzięki szerokiej dostępności — w zwykłej dystrybucji jak i poprzez biblioteki — docierał do wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniami współczesnej kultury. „Zeszyty” od zawsze trafiały również za granicę pomagając Polonii w utrzymaniu łączności z ojczyzną. Koniec wydawania czasopisma dla wielu z nas będzie oznaczał realny uszczerbek w dostępie do kultury.

Apelujemy do wszystkich instytucji publicznych i samorządowych o pomoc dla „Zeszytów Literackich”. Zbliża się setna rocznica odzyskania polskiej niepodległości, nie pozwólmy, żeby w tym samym czasie zniknął bezcenny pomnik polskiej kultury. Ocalmy „Zeszyty Literackie”!

Apel poparli m.in.:

prof. Iwo Białynicki-Birula
prof. Andrzej Friszke
Agnieszka Holland
Maja Komorowska
Paweł Mykietyn
Agata Patalas
Jerzy Pilch
prof. Krzysztof Pomian
dr Adam Pomorski
prof. Timothy Snyder
Andrzej Seweryn
Krystyna Zachwatowicz-Wajda
Adam Zagajewski
Jacek Żakowski

Inicjatywa „Ocalmy Zeszyty Literackie” na Facebooku.

zeszyty2.png

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Artur Urban. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.