Odstąpienie przez Radę Gminy Tarnowo Podgórne od zmiany studium w kierunku ustalenia w gminie przeznaczenia terenu pod produkcję energii z biomasy

Uchwałą z dnia 22 listopada 2022 r. Rada Gminy Tarnowo Podgórne przystąpiła do opracowania zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Tarnowo Podgórne, dla części dz. nr 140/2 w Rumianku.

Link do podjętej uchwały

Jak wskazano w uzasadnieniu do tej uchwały: "Niniejsza uchwała obejmuje teren części działki 140/2 o powierzchni ok 3,3 ha położony w Rumianku, na południe od drogi krajowej Nr 92. Zgodnie z obowiązującym Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Tarnowo Podgórne, ww. obszar przeznaczony jest: w północnej części pod tereny rolnicze, łąki pastwiska, w południowej części pod tereny zabudowy produkcyjno-usługowej. Celem zmiany studium będzie ustalenie dla całego obszaru kierunku związanego z produkcją energii z biomasy".

Powyższa zmiana budzi obawy i zdecydowany sprzeciw mieszkańców gminy, którzy stanowczo negują taki kierunek zagospodarowania przedmiotowego terenu.

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy (dalej: „studium”) jest podstawowym aktem planistycznym w gminie określającym politykę przestrzenną gminy, w tym lokalne zasady zagospodarowania przestrzennego. Przez studium władze gminy podejmują podstawowe ustalenia w zakresie polityki przestrzennej, przede wszystkim przez wskazanie terenów przeznaczonych pod zabudowę, wstępną lokalizację infrastruktury technicznej, obszarów rozmieszczenia wielkopowierzchniowych obiektów handlowych, obszarów chronionych etc.

Studium jest aktem wewnętrznie obowiązującym w gminie. Mając jednak na uwadze, że treść studium w znacznym zakresie determinuje ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (art. 9 ust. 4 u.p.z.p.) należy stwierdzić, że studium oddziałuje w istotny sposób na sferę uprawnień i obowiązków jednostki. W studium wyznaczone są kryteria, których należy przestrzegać przy uchwalaniu planu. Studium ma zatem pośredni, ale wiążący wpływ na wykonywanie prawa własności, gdy zasady przyjęte w studium zostaną uchwalone w planie miejscowym.

Mieszkańcy gminy Tarnowo Podgórne stanowczo sprzeciwiają się przeznaczeniu terenu o powierzchni ok. 3,3 ha w Rumianku pod inwestycję związaną z produkcją energii z biomasy. Z uzyskanych informacji wynika, że planowana jest realizacja biogazowni o mocy 12 MW i ma to być jedna z największych biogazowni w Europie.

Powyższa inwestycja jest sprzeczna z interesem mieszkańców. Niewątpliwie przyczyni się ona do powstania uciążliwości związanych z emisją odorów, zwiększeniem ruchu kołowego, ale przede wszystkim radykalnie wzrośnie możliwość wystąpienia poważnej awarii przemysłowej i to w otoczeniu zabudowy mieszkaniowej.

W przypadku realizacji tak dużego przedsięwzięcia, niezależnie od poczynionych środków zapobiegawczych mogą się zdarzyć sytuacje trudne do przewidzenia lub wręcz nieprzewidywalne. Awarie takie mogą spowodować szkody fizyczne i środowiskowe poprzez zanieczyszczenie gruntów i dróg wodnych, ale co najważniejsze - mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie mieszkańców, a także niekiedy zagrażać ich życiu.

Wprowadzenie w studium przeznaczenia terenu pod inwestycję związaną z produkcją energii z biomasy jest pierwszym krokiem, który urzeczywistnia realizację takiego obiektu. Przyjęcie przez Radę Gminy takiej zmiany wpłynie negatywnie nie tylko na poczucie bezpieczeństwa mieszkańców, ale także znacząco obniży potencjał inwestycyjny gminy i doprowadzi do radykalnego spadku wartości cen nieruchomości.

Studium uchwala rada gminy, radni zaś są przedstawicielami mieszkańców i ich zadaniem jest działanie w interesie tychże mieszkańców. Wolą zaś lokalnej społeczności jest zaniechanie prac zmierzających do zmiany studium gminy Tarnowo Podgórne poprzez wprowadzenie na działce 140/2 w Rumianku kierunku związanego z produkcją energii z biomasy.

Wobec tego mieszkańcy wnioskują o pozostawienie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Tarnowo Podgórne w obecnym kształcie.

Arkadiusz Matysiak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Arkadiusz Matysiak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.