OSM Piątnica chce zmusić pracowników do szczepień. Zatrzymajmy to!

Do wiadomości Zarządu OSM Piątnica

w związku z decyzją Prezesa Zarządu OSM Piątnica z dnia 28.05.2021 nr 3/2021 dotyczącą segregacji sanitarnej pracowników Państwa firmy dzielącej ich na zaszczepionych i niezaszczepionych pragnę z całą mocą zaprotestować takim praktykom! Nie do pomyślenia jest by zmuszać kogokolwiek , a tym bardziej pracowników będących w zależności od pracodawcy do podejmowania decyzji dotyczącej własnego zdrowia i życia w tym przypadku przyjmowania preparatu medycznego warunkowo dopuszczonego do obrotu,  którego skuteczność którego jest dalece wątpliwa i będzie znana dopiero po zakończeniu badań klinicznych (w przypadku Pfizera to grudzień 2023).

Apeluję o rozsądek i równe traktowanie Waszych pracowników bez względu na ich podejście do szczepienia. Nie godzi się by w XXI wieku stosowano analogiczne metody jak w latach 30 i 40 XX wieku! Pragnę przypomnieć, że podejmowane przez Państwa działania stoją w całkowitej sprzeczności z obowiązującym prawem.

Kodeks Norymberski z 1947 roku mówi, że do udziału w eksperymencie medycznym nikogo nie można przymuszać w jakikolwiek sposób. Zasada świadomej i dobrowolnej zgody chroni prawo jednostki do kontrolowania swojego własnego ciała. Także art. 39. Konstytucji bardzo jano precyzuje: Nikt nie może być poddany eksperymentom naukowym, w tym medycznym, bez dobrowolnie wyrażonej zgody (a szczepienia na Covid są eksperymentem medycznym. Mówi o tym wprost dokument z "Dziennika Ustaw RP z 30 grudnia 2020 roku w sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej podmiotu przeprowadzającego EKSPERYMENT MEDYCZNY" (https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200002412/O/D20202412.pdf).

W takim przypadku konieczne jest dokładne poinformowanie pracowników (zgodnie z prawdą) o preparacie, jego działaniu oraz potencjalnych korzyściach i możliwym ryzyku powikłań oraz DOBROWOLNA i ŚWIADOMA ZGODA. STOP SEGREGACJI.

Podpisując, upoważniam i odpowiadać do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.