Petycja do burmistrza miasta Zielonka w sprawie powstania ogrodzonego parku/wybiegu dla psów w Zielonce pod Warszawą

Zwracam się z prośbą o poparcie mojej petycji, którą napisałam na prośbę wielu opiekunów psów z mojego miasta. Odpowiada ona na ich potrzeby i realizuje aktualnie panujące w wielu miastach standardy.

Potrzeba powstania ogrodzonego parku/wybiegu dla psów w Zielonce pod Warszawą istnieje od wielu lat. Brak odpowiedniego miejsca, w którym bezpiecznie można spuścić psa ze smyczy, doskwiera głównie właścicielom psów, które ze względu na rozmiar, lub charakter zwierzęcia, uniemożliwia odbycie komfortowego, bezpiecznego i spokojnego spaceru, oraz grupowego spędzania czasu na nauce i zabawie z psami.

Zagrożenie dla naszych zwierząt stanowi wiele czynników, do których zaliczamy agresywnych rowerzystów, bliskość ulic i torów kolejowych, brak ogrodzeń wokół placów zabaw, zepsute jedzenie wysypywane na terenach zielonych, dziki, które masowo przemieszczają się po terenie miasta, a także trutki podrzucane w miejscach, gdzie odbywamy spacery.

Ogrodzony wybieg eliminuje większość, jeśli nie wszystkie z nich.

Jako rozwiązanie proponujemy teren nieużywanego od lat i zdewastowanego przez dziki  starego boiska w pobliżu stawów na zielonkowskich Gliniankach, które od lat nie pełni swojej funkcji, teren jest niewykorzystany od wielu lat, ma odpowiednią powierzchnię ze swobodnym dojazdem, znajduje się na uboczu, co zwiększy bezpieczeństwo.

Po ogrodzeniu terenu i wyposażeniu go w odpowiednie akcesoria, przyczyni się do ucywilizowania możliwości spędzania czasu z psem, umożliwi spotkania grupowe służące edukacji i socjalizacji zwierząt, a także sprawi, że mniej zdyscyplinowane zwierzęta będą mogły być spuszczane ze smyczy.

Wybieg będzie mógł być również wykorzystywany przez rezydentów puntu czasowego przetrzymania zwierząt, co istotnie wpłynie na ich psychikę i poprawi komfort życia.

W razie potrzeby konsultacji, służymy pomocą i wsparciem.