Petycja do prezydenta Bydgoszczy-miejski Sylwester bez fajerwerków!

Zwracamy się z uprzejmą prośbą do prezydenta miasta Bydgoszczy Rafała Bruskiego o odstąpienie od organizacji pokazu fajerwerków w noc Sylwestrową.

Wiele miast, na przykład Warszawa czy Toruń, zastępuje pokaz fajerwerków pokazami laserowymi lub mappingiem. W niektórych miejscach w Europie zupełnie zakazano używania petard. Chcielibyśmy, aby Bydgoszcz również dołączyła do miast, które nie strzelają.

Huk, jaki wywołują pokazy fajerwerków jest szkodliwy i niebezpieczny dla ludzi a także dla zwierząt. Hałas powoduje niepokój a często nawet stany lękowe, zwłaszcza u osób starszych i chorych. Oprócz strachu wybuchy petard mogą prowadzić do upadków, a wszyscy zdajemy sobie sprawę jak niebezpieczne może to być dla seniorek i nie tylko. W trosce o zdrowie mieszkańców i gości Bydgoszczy, zwłaszcza osób starszych i małych dzieci, prosimy o nieużywanie materiałów pirotechnicznych, powodujących hałas podczas zabawy Sylwestrowej.

Bydgoszcz jest miastem położonym w otoczeniu lasu i nad dwiema rzekami. Jest to nasz powód do dumy i radości. Niestety huk powodowany wybuchami petard bardzo źle działa na faunę zamieszkującą nasze lasy. Kilka minut, które dla nas jest widowiskiem, dla zajęcy czy jeleni jest niewyobrażalnym stresem, tak silnym, że prowadzi nawet do śmierci zwierząt. Cierpią na tej zabawie również nasze zwierzęta domowe, psy czy koty, które reagują paniką i przerażeniem na dźwięk fajerwerków.

Wiemy, że zarówno Pan Prezydent jaki liczne radne i radni chętnie wspomagają bydgoskie schronisko dla zwierząt. Liczymy że i tym razem okażą współczucie psom i kotom i poprą naszą petycję.

Nie zapominajmy o wielkiej bolączce naszych czasów, jaką jest smog. Niestety wybuchy petard potęgują to niebezpieczne zjawisko, emitując do atmosfery wiele toksycznych substancji. W Bydgoszczy niestety wielokrotnie przekraczamy dopuszczalne normy jakości powietrza, więc prosimy - niech miasto nie dokarmia smogu fajerwerkami.

Nie strzelajmy w Sylwestra, nie przyczyniajmy się do strachu i cierpienia ludzi i zwierząt dla kilku minut zabawy! Fajerwerki mogą być z powodzeniem zastąpione innymi, równie spektakularnymi formami. Jeśli zgadzasz się, że nasza Bydgoszcz powinna dołączyć do miast, które nie strzelają w Sylwestra, podpisz petycję!