Petycja do Prezydenta Miasta Katowice Marcina Krupy o powstrzymanie budowy w Katowicach - Ligocie budowy osiedla przez Grupę Murapol.

Grupa Murapol zawarła umowę przedwstępną dotyczącą zakupu terenu o powierzchni 6,8 ha przy ul. Śląskiej w katowickiej dzielnicy Ligota. Murapol zamierza zrealizować tam projekt deweloperski obejmujący budowę ok. 1,2 tys. lokali mieszkalnych. Dla dzielnicy oznacza to ogromne problemy komunikacyjne, ale nie tylko. Okolice powstania osiedla to obecnie tereny położone blisko lasu, dla mieszkańców rejon wypoczynku, spacerów po lesie, wycieczek rowerowych. Ulica Śląska jest obecnie ulicą docierającą do lasu. W pobliżu znajduje się Park Zadole z otwartą niedawno tężnią. Budowa osiedla zasadniczono zmieni charakter tej części dzielnicy. Budowa osiedla oznacza rówież połączenie ulicy Śląskiej z ulicą Kościuszki, co z kolei spowoduje, że w połączeniu z ulicami Medyków, Kijowską, a w przyszłości Bocheńskiego, powstanie w centrum dzielnicy droga przepełniona samochodami, korkami, uniemożliwiająca spacerowanie w okolicy lasu, czy rowerowe wycieczki. Zwracamy się do Prezydenta Miasta Katowice, Marcina Krupy o powstrzymanie budowy kolejnego osiedla, które na zawsze zmieni Ligotę, kiedyś nazywaną Zieloną Dzielnicą. Rozwój miasta nie może uwzględniać wyłącznie interesów deweloperów. Miasto podejmując decyzje dotyczące rozbudowy i rozwoju musi myśleć o mieszkańcach, ich komforcie. Domagamy się szerokich konsultacji społecznych w tej sprawie pozwalajacych poznać zdanie i potrzeby mieszkańców na temat przyszłości Ligoty.

Olga Kostrzewska - Cichoń    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Olga Kostrzewska - Cichoń do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.