Petycja do Prezydenta Miasta Rybnik oraz Wojewody Śląskiego o odwołanie ze stanowiska dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku

Rybnik, 15.05.2020r.

Szanowny Pan
Piotr Kuczera
Prezydent Miasta Rybnik

Szanowny Pan
Jarosław Wieczorek
Wojewoda Śląski

Ja oraz pozostali podpisani zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozpatrzenie propozycji odwołania ze stanowiska dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rybniku Pana dr inż. Michała Dudka. Dodatkowo zwracam się z prośbą, aby dyrektor placówki wytłumaczył się przed Państwem z obecnej dezorganizacji jaka panuje w wymienionej placówce w okresie pandemii COVID-19.

Swoją prośbę definiuję tym, iż placówka o której mowa w aktualnym okresie nie radzi sobie ze swoimi funkcjami, a jej pracownicy wykazują się w wielu sytuacjach niekompetencją w wykonywaniu powierzonych im zadań. Za obecny stan obwiniam dyrektora, który prawdopodobnie źle zarządza placówką i swoimi podwładnymi. Jeżeli zostały wprowadzone jakiekolwiek działania, aby przeciwdziałać obecnej sytuacji to niestety są one nieefektywne, gdyż od dłuższego czasu poprawy nie widać. Z kimkolwiek bym się nie kontaktował to, każdy mówi o tym jak to rybnicki „Sanepid” sobie nie radzi, szkoda tylko, że nikt nie poczynia kroków, aby temu zaradzić.

Nadmienię również, iż jestem jedną z osób objętych obowiązkową kwarantanną i gdziekolwiek bym się nie dodzwonił otrzymuję informację o tym, aby po wszelkie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania lub wyjaśnienia pewnych kwestii kontaktować się z „Sanepidem” w swoim mieście. Niestety kontakt na podane numery jest niemożliwy, a jeśli uda się dodzwonić po wielu próbach, to pracownik placówki zbywa moją osobę hasłem: „Przykro mi, nie jestem w stanie Panu pomóc proszę dzwonić na podane dwa numery”, które są albo zajęte albo nie odpowiadają. Raz myślałem, że się udało, gdyż pracownik spisał moje dane i zapewnił mnie, że odszuka moją wiadomość e-mail z zawartymi pytaniami i przekaże odpowiedniej osobie moją sprawę i niebawem skontaktują się w celu odpowiedzi. Niestety minęło 5 dni, a kontaktu brak. Dodatkowo spotkałem się również z sytuacją, gdy któryś z pracowników odebrał moje połączenie i od razu odłożył słuchawkę i już ponownie nie można było wykonać połączenia. To był moment, w którym tak zwana „miarka się przebrała” i postanowiłem napisać tą petycję. Zapewne wielu mieszkańców Rybnika zmaga się z podobnymi problemami i całkowitą dezinformacją odnośnie wyników badań, okresu kwarantanny, decyzji, itp. jakie są podejmowane i które ich bezpośrednio dotyczą.

Reasumując, jeszcze raz uprzejmie zwracam się o rozpatrzenie mojej prośby oraz o dokonanie wszelkich niezbędnych kroków, aby poprawić obecne funkcjonowanie wymienionej placówki. Dodatkowo proszę również o dokładne przyjrzenie się czy nie dochodzi do uchybień w wykonywaniu swoich obowiązków przez wszystkich pracowników. Jeżeli byłyby jakiekolwiek pytania do mojej osoby jestem do dyspozycji.

W imieniu moim i wszystkich podpisanych serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi na opisany problem.

Z poważaniem,
Dudek Mateusz

Składając podpis, uprawniam Mateusz Dudek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.