Petycja do Rady Miasta Katowice o podjęcie działań zwalczających ubóstwo energetyczne na terenie miasta Katowice

Zwracamy się z uprzejmą prośbą do Rady Miasta Katowice o natychmiastowe podjęcie kroków w sprawie rosnącego ubóstwa energetycznego na terenie miasta Katowice.

Prosimy o udostępnienie mieszkańcom możliwości bezpłatnych konsultacji z doradcami energetycznymi oraz skuteczniej postępującą termomodernizację budynków komunalnych. Upraszamy się również podjęcia działań w celu popularyzacji programu o nazwie „Poprawa jakości powietrza w Katowicach poprzez wymianę systemów grzewczych opalanych węglem w budynkach jednorodzinnych” poprzez przeznaczenie środków na efektywną kampanię reklamową.

Takie działania ułatwią mieszkańcom miasta dostosowanie się do tak zwanej „Uchwały antysmogowej” Sejmiku Województwa Śląskiego (uchwała nr V/36/1/2017 z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw), która określa między innymi ostateczny termin wymiany kotła w zależności od jego wieku i klasy. Z raportu Polskiego Alarmu Smogowego wynika, że w Katowicach na początku 2021 roku pozostawało aż 20 tysięcy pieców do wymiany, a w ramach tegorocznego programu udało się wymienić jedynie 166 z nich. Pokazuje to niską skuteczność programu.

Zaproponowane przez nas rozwiązania pomogą mieszkańcom miasta poradzić sobie ze znaczącym wzrostem kosztów ogrzewania, spowodowanym przez uzależnienie Polski od paliw kopalnych. Dodatkowo zmniejszą one zanieczyszczenie powietrza wynikające z ogrzewania budynków starszymi piecami i  nieodpowiednimi materiałami.

Wiktoria (Młodzieżowy Strajk Klimatyczny)    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Wiktoria (Młodzieżowy Strajk Klimatyczny) do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.