Petycja do Władz Miasta Krakowa o wydanie zakazu na używanie drastycznych zdjęć rozczłonkowanych i zakrwawionych płodów, w organizowanych przez Fundację Pro - prawo do życia pikietach antyaborcyjnych

Obywatele i Obywatelki!Inkedzygoty_kontra_LI.jpg

Jeśli nie zgadzacie się na obecność makabrycznych zdjęć płodów, podpiszcie poniższą petycję.

My, niżej podpisani – Obywatelki i Obywatele – stanowczo sprzeciwiamy się umieszczaniu w przestrzeni publicznej drastycznych zdjęć wykorzystywanych w pikietach antyaborcyjnych (głównie przez Fundację Pro-prawo do życia).

Żądamy, by Władze Miasta Krakowa wydały zakaz na prezentowanie w przestrzeni publicznej zdjęć ukazujących rozczłonkowane, zakrwawione i nagie szczątki płodów.

Prezentowane zdjęcia wywołują szok  psychiczny i emocjonalny, mają negatywny wpływ na  osoby postronne – zwłaszcza dzieci.

Wielokrotnie rodzice zmuszeni są zasłaniać oczy swoim dzieciom (szczególnie tym najmłodszym) lub odwracać ich uwagę.

To rodzice powinni decydować o tym kiedy i w jaki sposób chcą uświadamiać własne dzieci w kwestii tak trudnej jak aborcja. Nikt inny nie ma prawa decydować za nich. Niestety pikiety antyaborcyjne organizowane w przestrzeni publicznej, zmuszają rodziców do podejmowania z dziećmi tematu aborcji, nawet jeśli rodzice nie uważają, że jest nie jest to odpowiedni moment. Dotyczy to zwłaszcza dzieci najmłodszych – kilkuletnich.

Uświadamianie w kwestii aborcji, przez umieszczanie drastycznych zdjęć płodów jest złamaniem Konstytucji RP - art 48 "„Rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania”. Jedynymi dopuszczalnymi środkami ingerowania w to uprawnienie jest ograniczenie lub pozbawienie władzy rodzicielskiej na podstawie ustawy lub prawomocnego wyroku sądu".

Rozstawianie makabrycznych plakatów nie jest kampanią informacyjną – to próba brutalnego narzucania światopoglądu opartego na fanatyzmie religijnym.

Uważamy, że ukazywanie zwłok płodów w sposób, który pokazują pikiety antyaborcyjne, ma znamiona profanacji zwłok w myśl art. 262 par 1 kk.

Swoje żądanie opieramy na KW art. 141, art. 140, art. 63a, oraz art. 51 par 1.

Dodatkowo powołujemy się na wyrok  Sądu Okręgowego w Krakowie z dnia 13.03.18 r., w którego uzasadnieniu przeczytać możemy m.in.: „(…) ekspozycja tego plakatu przekroczyła przyjęte normy i zwyczaje. Treści były zbyt drastyczne dla osiągnięcia zakładanego przez Obwinionego celu. Ukazywanie zwłok ludzkich przekracza normy przyjęte w Polskim społ. stanowi naruszanie zwyczajów. Ukazywanie zwłok dziecka, które w sposób szczególny zasługują na szacunek i powagę, nawet w szczytnym celu, narusza normy społ., w szczególności gdy na te treści narażony był każdy, w tym dzieci, dopytujące rodziców o „dzidziusia” widzianego na plakacie. We współczesnym świecie istnieje wiele obrazów o drastycznych treściach, ale dostęp do nich jest ograniczony. Plakat był nachalną próbą forsowania światopoglądu za pomocą wstrząsających treści, z narażeniem dzieci na te treści. To od rodziców powinno zależeć kiedy rozmawiają ze swoimi dziećmi o problemach świata dorosłych.”. Uzasadnienie dotyczyło pikiety antyaborcyjnej organizowanej przez Fundację Pro – prawo do życia.

Następnie - wyrokiem Sądu Okręgowego w Krakowie z dnia 05.06.2018 r. udowodniono Obwinionemu (prezes Fundacji Pro – prawo do życia) wykroczenia z art. 51 par. 1 KW w związku z art. 141 oraz art. 63 par 1 i zasądzono 1000 złotych grzywny oraz 150 zł kosztów postępowania.

Inicjatywa Obywatelska #DOŚĆmilczenia Katarzyna Wójtowicz    Skontaktuj się z autorem petycji