Petycja do wicepremiera Piotra Glińskiego o zgłoszenie Magdaleny Ogórek do literackiej Nagrody Nobla 2018 i przetłumaczenie jej książki na 400 języków

Szanowny Panie Premierze, Ministrze Kultury,

My, obywatelki i obywatele Rzeczpospolitej zwracamy się z żądaniem podjęcia natychmiastowych kroków w celu zgłoszenia pani Magdaleny Ogórek do literackiej Nagrody Nobla.

Oszałamiający debiut literacki "Lista Wachtera" jest objawieniem na miarę XXI wieku, ponieważ łączy wątki historyczne, kulinarne z porażającymi głębią refleksjami tej światowej klasy intelektualistki.

Opis spożywania a jednocześnie niespożywania najsłynniejszego ciastka Europy (dłubanie widelcem), porównanie kawiarnianych szyb do dzieł Munka, będzie swoistym katharsis, jaki ma do zaoferowania ta wspaniała, narodowa polska pisarka dekadenckiej literaturze Zachodu. Czymże innym jest ten fragment jak nie wyrazem niemego krzyku rozpaczy, przerywanym tylko staccato uderzeń widelca o talerz, autorki, głęboko zatroskanej zastaną moralną mizerią? Związki pozamałżeńskie, seks dla kariery, serwilizm dziennikarzy, to wszystko sprawia, że, Europa Zachodnia jest właśnie z pozoru atrakcyjnym, lecz w istocie zgniłym, niechcianym i pogardzanym tortem czekoladowym, przekazuje nam autorka w tej wysmakowanej scenie.

A Polska to biała beza z białego, gęstego polskiego białka, moralnie czysta i pyszna, wskazuje oszołomionemu genialnym opisem czytelnikowi Ogórek.

"Za mną kilka burzliwych miesięcy kampanii prezydenckiej, przede mną, mam nadzieję, wieczność" pisze Magdalena Ogórek w "Liście Wachtera". Czyżby już w tym momencie przewidywała, że usyska nieśmiertelną sławę?

Panie Premierze, wspomógł Pan finansowo powstanie tego dzieła, proszę wykonać jeszcze jeden krok i spowodować, by Pani Magdalena Ogórek zostanie zgłoszona do literackiej Nagrody Nobla!

Z poważaniem,

Naród Polski

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.