Petycja do Wiceprezydenta Miasta Stołecznego Warszawy Roberta Soszyńskiego w sprawie zmian w obrębie Alei Niepodległości

Szanowny Panie Wiceprezydencie

My, mieszkańcy Warszawy, z wielkim niepokojem przyjęliśmy zapowiedź zmian ilości pasów ruchu, które planowane są w obrębie Alei Niepodległości w związku z budową linii tramwajowej do Wilanowa. W chwili obecnej ulica ta jest jednym z filarów komunikacyjnych miasta Warszawy, zapewniając alternatywną w stosunku do ul. Puławskiej trasę, łączącą dużą dzielnicę, jaką jest Mokotów ze Śródmieściem. Ulica ta jest dziś w miarę przejezdna, a wypadki lub inne incydenty nie są zbyt częste.  Jesteśmy przekonani, że zwężenie doprowadzi do nieustannego korkowania sie ulicy, wzrostu poziomu smogu i hałasu, a w konsekwencji szkód na zdrowiu mieszkańców nie tylko w obrębie Alei Niepodległości, ale także i ulic sąsiednich. Uważamy ponadto, że w chwili obecnej zmiana klasy Alei Niepodległości z drogi głównej na zbiorczą jest propozycją nie przemyślaną i przyniesie ona przyniesie początek problemom komunikacyjnym setek tysięcy Warszawiaków, którzy na codzień z tej ulicy korzystają.

Dlatego apelujemy o pozostawienie geometrii jezdni Alei Niepodległości w nie zmienionym stanie.

My, niżej podpisani mieszkańcy Warszawy:

Portal Warszawski    Skontaktuj się z autorem petycji