PETYCJA DO ZARZĄDU CENTRALNEGO PORTU KOMUNIKACYJNEGO Wyrażająca protest przeciwko wycince wielu hektarów lasów w związku z budową S-10 (wariant jasnoniebieski i granatowy arkusz 5)

W związku z udostępnieniem opinii publicznej wariantów poprowadzenia Obwodnicy Aglomeracji Warszawskiej wyrażamy protest przeciwko poprowadzeniu drogi według wariantu jasnoniebieskiego i granatowego.

Rozwiązanie to zakłada przebieg dróg głównie przez tereny leśne oraz tereny łąk i pól, stanowiących razem korytarze ekologiczne. Przebieg tej drogi  w wariancie niebiesko-granatowym (arkusz 5) doprowadzi do wycinki co najmniej dwukrotnie większej ilości drzew niż warianty zielono- czerwone. Jest to dla mieszkańców całej Polski nie do przyjęcia.

S10_OAW_arkusz_5_z_8.jpg

Lasy odgrywają kluczową rolę w pochłanianiu gazów cieplarnianych, magazynują dwutlenek węgla w biomasie leśnej, mogą działać jako narzędzie łagodzenia i adaptacji do zmian klimatu. Wśród zbiorowisk leśnych, które ulegną wycięciu podczas budowy drogi znajdują się naturalne bory bagienne oraz sosnowe, lasy łęgowe, olszowe, lasy zagospodarowane,  siedliska zalesione sztucznie i w sposób naturalny na gruntach porolnych. Drzewostany te są różnego stanu dojrzałości. Są one zatem siedliskami zróżnicowanej flory i fauny. Odtworzenie tych ekosystemów leśnych zajmie kilka pokoleń, na co nie możemy w dobie zmian klimatu sobie pozwolić.

1s10ADZ.jpg

Licznie występujące w tych kompleksach leśnych mokradła (okolice Tłuszcza i Kąty-Borucza) pomagają zapobiegać suszom, pożarom i powodziom. Torf wiąże i odkłada ogromne ilości dwutlenku węgla. Bagna przyczyniają się do gromadzenia i oczyszczania wody, ale przede to środowisko życia rzadkich gatunków flory i fauny. Charakter retencyjny tych mokradeł jest szczególnie istotny dla tych terenów użytkowanych rolniczo. Budowa drogi ekspresowej na tym obszarze może spowodować w konsekwencji zaburzenia hydrogeologiczne (obniżenie wód gruntowych) - utrudnić zarówno produkcję rolną na tych terenach jak i doprowadzić do osuszenia mokradeł (wówczas torf zaczyna się rozkładać uwalniając gromadzony przez setki i tysiące lat dwutlenek węgla). Nie możemy pozwolić  aby pod naporem koparek  doszło do dewastacji bagien, mokradeł i torfowisk, w czasach kiedy cały cywilizowany świat dąży do rewitalizacji osuszonych niegdyś bagien. Bagna są nie tylko dobre ale i potrzebne!

Wycinka i defragmentacja terenów leśnych, korytarzy ekologicznych spowoduje zniszczenie wielu siedlisk roślin, ptaków, całych ekosystemów, zaburzą naturalne migracje zwierząt doprowadzając do izolacji wielu populacji uniemożliwiając ich dalszy rozwój (lub prowadząc wręcz do wyginięcia).

2s10ADZ.jpg

Warto nadmienić że wariant niebieski i granatowy (arkusz 5) przebiegają m.in. przez Ostoję Nadbużańską na odcinku Marianów - Dręszew poprzez dolinę rzeki Bug do Jackowa Dolnego i Barcic oraz na granicy Torfowiska Czernik(Obszar Natura 2000). Torfowiska otaczają bory bagienne w różnych fazach rozwojowych i stopniu zachowania. O dużej wartości przyrodniczej tego terenu świadczy masowe występowanie rosiczki okrągłolistnej, turzycy bagiennej wymienionej w Polskiej Czerwonej Księdze Roślin, szlaczkonia torfowca figurującego Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt oraz ważki – zalotki większej. Na terenie obszaru występuje dość liczna populacja żmii zygzakowatej.

3s10ADZ.jpg

Wariantowi jasnoniebiesko-granatowemu mówimy zdecydowane NIE. Nie zgadzamy się na niszczenie cennych przyrodniczo terenów – na wylesianie zielonych płuc Warszawy, na niszczenie torfowisk, zagładę gatunków

Podpisując, upoważniam Anna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.