PETYCJA MIESZKAŃCÓW ŚWIĘCIECHOWY W SPRAWIE ZWIĘKSZENIA OCHRONY AKUSTYCZNEJ DROGI EKSPRESOWEJ S5 PRZY TERENIE MIEJSCOWOŚCI ŚWIĘCIECHOWA

Szanowni Mieszkańcy Święciechowy prosimy o podpis pod petycją.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Poznaniu

My, niżej podpisani, mieszkańcy Święciechowy zwracamy się z petycją w sprawie konieczności budowy większej ilości osłon dźwiękowo chłonnych na trasie drogi S5 przebiegającej przy naszej miejscowości, szczególnie przy trakcie wiaduktowym. Obecnie wybudowane ekrany nie spełniają swojej funkcji. Wyniesiony ruch pojazdów na wiadukcie powoduje, iż wzmożony hałas unosi się w promieniu kilkuset metrów. Komfort życia mieszkańców, nie tylko tych posiadających swoje domy w promieniu 200-400 metrów, lecz również w znacznie dalszych odległościach, został w sposób istotny zakłócony. Na drodze widoczny jest wzmożony ruch, co rezultuje większym hałasem, który często zakłóca nam podstawowe fukncjonowanie jak np.spokojny sen. Jednocześnie podkreślamy, iż rozumiemy ważność inwestycji, jaką jest budowa drogi Wrocław-Poznań, i doceniamy fakt szybkiego poruszania się pomiędzy aglomeracjami nam sąsiadującymi. Wierzymy jednak, że nie tylko ekonomiczny ale i społeczny wymiar inwestycji jest dla Państwa ważny. Człowiek i jego dobro, jego potrzeby powinny stać na pierwszym miejscu podczas realizacji tego typu przedsięwzięć.

Prosimy o pilne udzielenie odpowiedzi, ponieważ jest to ogromnie istotny temat dla mieszkańców Święciechowy, których codzienne życie w uciążliwym hałasie obecnie jest nie do zniesienia. Jesteśmy przekonani, że dobudowa ekranów znacznie ograniczy hałas i poprawi warunki życia w naszej wsi.

Do wiadomości:

Minister Infrastruktury Depertamentu Dróg i Autostrad