Petycja o możliwość wjazdu do Polski obywateli Ukrainy

Od ponad roku zmagamy się z trudną sytuacją epidemiczną na świecie i z wieloma restrykcjami nauczyliśmy się żyć. Wielu z nas zostało odizolowanych od swoich bliskich na bardzo długi czas. I wszystko to jest zrozumiałe poza jednym.

Dlaczego Ukraińcy są traktowani przez nasz kraj gorzej od obywateli np. Rumunii, Estonii czy Słowenii? Są też gorzej traktowani niż mieszkańcy krajów takich jak Islandia, Wielka Brytania czy nawet Białoruś.

Dlaczego gorzej? Ponieważ wszyscy obywatele krajów UE ale również i kraje nienależące do niej, takiej jak właśnie Wielka Brytania, Irlandia Północna, Szwajcaria czy Białoruś mogą wjeżdżać do Polski bez ograniczeń (z uwzględnieniem oczywiście ograniczeń epidemicznych). Tu nie chodzi o ograniczenia usprawiedliwione epidemią, bo ewidentnie tak nie jest. Jest to rażąco niesprawiedliwe i bolesne.

Zachowajmy wymagania dotyczące wjeżdżających do Polski tak samo dla obywateli krajów Unii, Wielkiej Brytanii jak i Ukrainy. W naszym kraju mieszka, żyje i pracuje szacunkowo ponad milion ludzi z Ukrainy. Wspierają swoją ciężką pracą naszą gospodarkę, sąsiadują z nami, żyją i asymilują się z naszą, jakże zbliżoną kulturą, a mimo to wciąż są traktowani gorzej. Wielu mieszkańców Polski ma też swoje korzenie na Ukrainie, swoich bliskich czy znajomych w tym kraju. Ta ogromna grupa ludzi została wykluczona i zepchnięta na bok, ponieważ nie mają możliwości by odwiedziła ich rodzina, znajomi, nikt kto jest obywatelem Ukrainy.

Nasza rodzina podzielona jest między dwa kraje. I tak na moim przykładzie: czekaliśmy z dnia na dzień, z miesiąca na miesiąc, by w końcu mogła przyjechać do nas babcia z dziadkiem. Czekaliśmy na poprawę sytuacji epidemicznej i zniesienie restrykcji. Pomimo tego, iż sytuacja się poprawiła, dla nas stoi ona wciąż w martwym punkcie. Rodzice i brat męża od niemalże półtora roku nie byli w Polsce. Nie mogą zobaczyć swoich wnuków, nie mogą przyjechać do swojego syna/brata. Nie dla tego, że nie są zaszczepieni. Dla tego, że są z Ukrainy. I to jest najbardziej krzywdzące.

Apeluję i proszę, sprawmy by życie dla naszych sąsiadów, znajomych z Ukrainy ale też ludzi, którzy mają swoją rodzinę na Ukrainie, było choć odrobinę łatwiejsze w tych trudnych czasach. Pozwólmy im na bycie blisko swoich bliskich. Przecież tak jesteśmy dumni z tego, że Polska wspiera Ukrainę we wszelkich działaniach. Okażmy prawdziwe, braterskie wsparcie. Mamy tak wiele wspólnego, nie budujmy więcej barier. Proszę, pozwólmy aby obywatele Ukrainy mogli swobodnie wjechać do bratniego kraju – Polski.

Podpisując, upoważniam Kinga R. do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.