petycja o obniżenie wysokości stawek opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Twarda, dnia 9 kwietnia 2021 r.

Honorata Zając

ul. Północna 10

97-213 Twarda

Sz. P. Franciszek Szmigel                                                                                          Wójt Gminy Tomaszów Mazowiecki

PETYCJA

Na podstawie art. 63 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483, z późn. zm.) w zw. z art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. z 2018 r. poz. 870), działając w interesie własnym oraz w interesie publicznym, ja niżej podpisana Honorata Zając, wyrażająca wolę swoją oraz mieszkańców Gminy Tomaszów Mazowiecki, którzy podpisali niniejszą petycję, składam niniejszą Petycję z żądaniem podjęcia przez władze Gminy Tomaszów Mazowiecki niezbędnych działań zmierzających do nowelizacji uchwały Rady Gminy Tomaszów Mazowiecki Nr XXXIII/185/20 z dnia 26 listopada 2020 r. w sprawie wyboru metody oraz wysokości stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi polegającej na obniżeniu wysokości stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

UZASADNIENIE PETYCJI

Na sesji XXXIII Zwyczajnej Sesji w dniu 26 listopada 2020 r. Rady Gminy Tomaszów Mazowiecki podjęła uchwałę w sprawie wyboru metody oraz wysokości stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W powołanej uchwale określono m.in. wysokość miesięcznej stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W § 2 zaskarżanej uchwały, uchwalono że wysokość miesięcznej stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi wynosi 28,00 PLN miesięcznie od mieszkańca zamieszkującego daną nieruchomość. Jako mieszkańcy opłacający systematycznie śmieci nie zgadzamy się na tak rażącą podwyżkę! Uderza ona bezpośrednio w budżety naszych gospodarstw domowych mieszkańców Gminy Tomaszów Mazowiecki, które mimo ponoszonego przez Pana Wójta argumentu dotyczącego podwyżki płacy minimalnej, nie znajdują przełożenia na finanse gospodarstw domowych, co związane jest z podwyżką cen żywności oraz innych produktów pierwszej potrzeby. W efekcie podwyżka płacy minimalnej o 140 zł netto nie jest kwotą proporcjonalną w stosunku do trzykrotnego wzrostu opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, a zarazem czynnikiem uzasadniającym taki wzrost.

Nadmieniam, że firma wyspecjalizowana w  wywozie i usuwaniu odpadów komunalnych świadcząca usługi na rzecz gminy mogła podnosić ceny systematycznie - wówczas uniknęlibyśmy tak wysokiej podwyżki – a tak za niegospodarne działania firmy obarczeni zostali obecnie mieszkańcy gminy, co oczywiście jest niedopuszczalne! Tym samym podważamy również kolejny argument, którym próbują tłumaczyć podwyżkę sołtysi wsi, czyli fakt, że w ostatnich latach nie mieliśmy podwyżek cen za daną usługę. Czy mamy przez to rozumieć, że firma pomimo strat, poprzez pobór zbyt niskiej opłaty, prowadziła wywóz śmieci? Czy może Gmina wyrównywała poniesione straty firmie? W efekcie zachodzi rozbieżność z informacją podaną przez Pana Wójta w zakresie powołania się włodarza Gminy na obowiązujące w przepisy prawne, zgodnie z którymi cały system gospodarowania odpadami powinien się samofinansować.

Co więcej, wywóz odpadów komunalnych prowadzony jest w sposób niejasny – śmieci z domów jednorodzinnych odbierane są w tym samym czasie co śmieci z placówek oświatowych a to z kolei skutkuje doliczeniem tych kilogramów do naszej wspólnej puli, z której jesteśmy rozliczani – na co wskazuje Pan w odpowiedzi na podobną petycję : „…zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie Gmina Tomaszów Mazowiecki będzie rozliczać się za każdą 1MG (tonę) odebranych i zagospodarowanych odpadów komunalnych, a nie jak dotychczas opłatą ryczałtową.” . Zdaniem Mieszkańców Gminy brak jest rzetelnego sposobu  rozliczania kosztów wywozu odpadów komunalnych z palcówek oświatowych, w szczególności: szkół, przedszkoli, bibliotek, OSP. Zgodnie z najlepszą wiedzą Mieszkańców Gminy śmieciarki zbierające odpady nie są wyposażone w wagi.

Mieszkańcy wyrażają również zaniepokojenie artykułem opublikowanym na łamach lokalnej gazety TIT z dnia 5 lutego 2021 r.: W obecnej sytuacji pandemicznej trudno nam zweryfikować, ile osób mieszka na danej posesji. Przecież nie możemy chodzić po domach i sprawdzać….a już niemal 30% mieszkańców naszej gminy nie wnosi opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Jeśli tak dalej pójdzie, to w połowie roku będziemy musieli jeszcze podnieść stawki. Oby tak się nie stało. – mówi F. Szmigiel. Słowa te wymagają zajęcia oficjalnego stanowiska przez władze Gminy. Czy tymi słowami władze ukazały nieudolność egzekwowania przepisów prawa lokalnego przez organ samorządu terytorialnego, którego obowiązkiem jest weryfikacja wpływów (tak jak odbywa się to w większości miast i gmin)? Należy podkreślić, że nie jest rozwiązaniem ściganie tzw. „śmieciowych dłużników” za pomocą „życzliwych” sąsiadów, ponieważ stanie się to podstawą wielu lokalnych międzysąsiedzkich konfliktów, których prowodyrem stanie się Wójt Gminy, wybrany w wyborach powszechnych przez mieszkańców Gminy.

Gmina Tomaszów nie jest jedyną gminą, która dostosowała system zbierania odpadów komunalnych do wymagań ustawowych. Niemniej jednak zarówno zwiększona ilość worków, jak również zwiększona częstotliwość odbierania nie wpłynęła w innych gminach tak rażąco na wzrost kosztów jak u nas. W opinii mojej oraz mieszkańców Gminy Tomaszów Mazowiecki zwiększenie częstotliwości wywozu śmieci powoduje zwiększenie kosztów, a nie odwrotnie. W efekcie mieszkaniec Gminy, który dobrze gospodaruje swoimi domowymi odpadami płaci tyle samo co osoba, która nie dba o ekologię i produkuje ogromną ilość śmieci, co jest kolejnym absurdem! Tutaj powstaje kolejne pytanie: dlaczego zgodnie z § 5 umowy zawartej pomiędzy Gminą a firmą Eneris kwota za odbiór odpadów selektywnych jest wyższa niż kwota za odbiór odpadów nieselektywnych?

Mając na uwadze powyższe uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie petycji.

Z poważaniem,

Honorata Zając

Honorata Zając, Magdalena Kołodziejczyk,    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Honorata Zając, Magdalena Kołodziejczyk, do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.