petycja o utworzenie stanowiska pracy w związkach FNV

FNV Vakbond

Algemeen Bestuur

My wszyscy niżej podpisani zwracamy się do Państwa  o utworzenie nowego stanowiska  lub stanowisk pracy dla polskojęzycznego pracownika związku zawodowego. Taka osoba  osbługiwałaby polskojęzyczne  osoby nie mówiące w języku obcym , miałaby z nimi pierwszy kontakt i kierowałaby ich do odpowiednich  działów oraz osób.

Jak możemy zauważyć w ostatnim czasie sprawy Polaków w związkach zawodowych FNV są lekko zaniedbane, tzn nie ma osoby, która odpisywałaby  na maile poprzez polski@fnv.nl , nie ma osoby która aktualizowałaby stronę: www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/polski/  oraz nie ma osoby, która mogłaby się spotykać z polakami itp. Uważamy iż taka postawa zniechęca wielu do tego aby dołączyli do nas jako członek FNV,  przez co związek zawodowy FNV staję się słabszy!  Wiele osób zgłasza nam jako polskim kaderlid iż nie otrzymują odpowiedzi poprzez e-mail nie wiedzą do kogo zadzwonić po poradę, nie mogą znależć informacji w języku Polskim, co skutkuje tym iż nie maja do nas zaufania oraz nie chcą przystąpić do FNV ponieważ twierdzą iż nie znając języka i tak nic nie załatwią. Osoba taka mogłaby mieć również nadzór nad polskimi kaderlid, aby ich wspierać  i pomagać na starcie w swojej pracy jako kaderlid

Uważamy iż nasza petycja zostanie rozpatrzona pozytywnie aby nie zniszczyć relacji jaką związki zawodowe wyrobiły sobie w latach wcześniejszych, oraz razem stworzymy silny związek zawodowy, który będzie się przeciwstawiał łamaniu prawa oraz dążył do tego aby sytuacja pracownika stała się silniejsza

W imieniu polskojęzycznej grupy osób

Krzysztof Wąsala- kaderlid FNV