Petycja o wstrzymanie wycinki drzew przy drodze 722 Prażmów

ORAZ MAZOWIECKIEGO ZARZĄDU DRÓG WOJEWÓDZKICH

STANOWIĄCA PROTEST PRZECIWKO WYCINCE DRZEW

PRZY UL. FRANCISZKA RYXA W PRAŻMOWIE

Szanowny Panie Wójcie, Szanowna Dyrekcjo Dróg Wojewódzkich zwracamy się do Państwa w bardzo pilnej dla nas wszystkich sprawie. Mieszkańcy Prażmowa i okolic oraz osoby zainteresowane tym tematem z całej Polski, podpisujemy tę petycję ponieważ nie zgadzamy się na wycinkę drzew przy ul. Franciszka Ryxa w Prażmowie przy drodze nr 722.

W chwili obecnej zaznaczonych do wycięcia jest ponad 50 drzew, wśród których znajdują się również dwa pomniki przyrody, jeden z nich nazywany jest przez mieszkańców „Entem”. Drzewa te nie są młodymi, malutkimi roślinkami – to ogromne rośliny, które stały w tym miejscu przed naszymi narodzinami a często również jeszcze za życia naszych pradziadów. Nie są to również w zdecydowanej większości drzewa chore. Nie zgadzamy się na usunięcie zdrowych drzew, które od wielu lat stanowią ozdobę naszego otoczenia, dostarczają nam tlen i izolują od hałasu. Są również naturalnym filtrem smogowym i naturalnym siedliskiem setek organizmów żywych. Drzewa te są dla nas, mieszkańców, ważne także dlatego, że dzięki nim droga i chodnik obok nich nie są latem nadmiernie nasłonecznione. Są one żywą pamiątką po naszych przodkach. Są istotne dla wymierających obecnie zapylaczy i innych żywych organizmów. Jest duże prawdopodobieństwo występowania w środowisku tych drzew gatunków zagrożonych, w tym duże prawdopodobieństwo bytowania pachnicy dębowej. Materiały entomologiczne przekazane zostały do specjalistycznej analizy. Jest stwierdzone występowanie tu chronionego porostu szarzynki skórzastej. Widziano tam nietoperze, specjalista potwierdził, że mają one swoje siedliska w tych drzewach.

Rozumiemy potrzebę modernizacji drogi i jej otoczenia, jednak uważamy, że nie musi się to odbywać kosztem drzew, szczególnie, że prace remontowe przy drodze 722 zostały już zakończone. Drzewa te są siedliskiem ptaków, owadów i mnóstwa mikroorganizmów, poprawiają estetykę otoczenia, które w dużej mierze pokryte jest już betonem. Obecnie wiele państw stosuje politykę wpisywania istniejących drzew w swoje plany modernizacyjne, u nas niestety dalej panuje polityka wycinania wszystkiego do zera na rzecz podejmowanej inwestycji. Nie wyobrażamy sobie ulicy Ryxa bez naszych drzew. W ciągu godziny jedno drzewo liściaste wytwarza 1200 litrów tlenu, podczas gdy w tym czasie człowiek zużywa go 30 litrów. Nasadzenie zastępcze nie zrekompensuje tej straty, bo dopiero za kilkadziesiąt lat młode drzewa zaczną wytwarzać tyle tlenu, żeby mieszkańcy mieli z tego pożytek. Posadzenie nawet 2000 małych drzewek nie wyrówna w ciągu kolejnych 20 lat strat poniesionych przez środowisko trwającą aktualnie wycinką. Dlatego stanowczo sprzeciwiamy się planom wycinki naszych drzew. Remont drogi nr 722 na tym odcinku przeprowadzany w 2018 i 2019 roku nie wymagał wycięcia tych drzew. Jeżeli podstawą do ich usunięcia ma być rzekome zniszczenie korzeni działaniami remontowymi, chcemy by stan drzew i ich systemu korzeniowego ocenili niezależni eksperci, np. z SGGW, a do chwili otrzymania wyniku takiej ekspertyzy oczekujemy zatrzymania prac związanych z dalszą ich wycinką w rejonie Prażmowa.

Inicjatywa Społeczna na Rzecz Prażmowskich Drzew    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Inicjatywa Społeczna na Rzecz Prażmowskich Drzew do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.