Petycja o wycofanie błędnych bądź nieprofesjonalnych Zatwierdzeń Typu policyjnych urządzeń pomiarowych

Pan Prezes Głównego Urzędu Miar

dr inż. Włodzimierz Lewandowski

ul. Elektoralna 2,

00-139 WARSZAWA

Jako kierowca i obywatel niniejszym składam formalną petycję aby całość dokumentacji legalizacyjnej policyjnych urządzeń do pomiaru prędkości która jest nieprecyzyjna, wydana bez właściwych, kompletnych badań, wydana na podstawie fałszywie tłumaczonej oryginalnej dokumentacji, gdzie ominięto kluczowe parametry bądź dopisano nieprawdę została natychmiast wycofana bądź wycofana i poprawiona. W szczególności najbardziej dotyczy to urządzeń ISKRA, UltraLyte, TruCAM, PolCam i Videorapid.

Absolutnie nie zgadzam się że utrzymywanie nieprofesjonalnej bądź sfałszowanej dokumentacji legalizacyjnej jest niezbędne w celu zapewnienia bezpieczeństwa na drodze i że próby naprawy sytuacji doprowadzą rzekomo do rzezi na drogach bo Polacy jako całość są szaleni i nieodpowiedzialni. Wyraźnie zostało to udowodnione przez ostatnie protesty policji. Rozmiar działań represyjnych policji spadł w ramach protestu do 10% ( w niektórych rejonach 2%) poziomu z lat poprzednich – i absolutnie nic nie wskazuje na to, że liczba wypadków znacząco wzrosła z powodu spadku działań represyjnych.

Osoby które publicznie forsowały to stanowisko jako rzekomi przedstawiciele kierowców absolutnie nigdy nie powinny być uznane jako ktokolwiek poważny, reprezentujący kogokolwiek, a już najmniej rzeczników kierowców czy bezpieczeństwa na drodze. Urzędnicy którzy forsują to stanowisko powinni być natychmiast zwolnieni z pracy jako kompletnie nieodpowiedzialni i nie nadający się do żadnej poważnej pracy.

Aby policja mogła wykonywać swoje obowiązki absolutnie niezbędne jest aby miała zaufanie społeczne. Aby była postrzegana jako profesjonalna i godna zaufania instytucja. Nie może taką być jeżeli nie ma do tego narzędzi. Kierowcy poszkodowani błędnymi pomiarami muszą traktować policję jako wroga a to właśnie prowadzi do tragedii.

Jako przykład proszę rozważyć niedawny wypadek pod Łodzią gdzie kompletnie pijany kierowca który wedle doniesień prasowych nigdy nie miał prawa jazdy zabił 10-letnią dziewczynkę i ranił jej 9-letnią koleżankę, a swoją własną córkę. Artykuły prasowe sugerują że cała okolica wiedziała przed tragedią (i na długo przed protestem policji) że ten pan tak jeździ ale nikt niczego nie mógł zrobić bo błędne działania urzędników doprowadziły do tego że każdy musi uważać policję za wroga. Nie da się uniknąć takich problemów bez udziału społecznego, niezależnie od poziomu działań represyjnych i liczby policjantów.

Pierwszym krokiem aby naprawić zaufanie do policji powinno być ich właściwe wyposażenie. Niebudzące najmniejszych zastrzeżeń ani wątpliwości wyposażenie w urządzenia pomiarowe wraz z właściwymi szkoleniami. Odbudowanie zaufania dla policji nie jest możliwe od razu ale od tego trzeba zacząć.

*******************

Dodatkowe wyjaśnienia pod linkiem

NielegalneRadaryDoKosza    Skontaktuj się z autorem petycji