Petycja o zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom marketów i supermarketów Stokrotka w związku z pandemią koronawirusa SARS-CoV-2

W związku ze wzrostem liczby zachorowań i ryzykiem rozprzestrzenienia się koronawirusa w Polsce i rozprzestrzenianiem się choroby zakaźnej u ludzi wywołanej tym wirusem, jak również rosnącym niepokojem wśród pracowników w marketach i supermarketach Stokrotka, w szczególny sposób narażonych na kontakt z dużą ilością osób, my pracownicy marketów i supermarketów Stokrotka wnioskujemy o:

• opracowanie i wdrożenie procedur gwarantujących bezpieczeństwo personelu;

• zapewnienie środków ochrony osobistej oraz środków dezynfekujących;

• montaż szyb ochronnych oddzielających personel kas od klientów.

• montaż podajników z płynem dezynfekujących w strefie wejścia

Procedury dotychczas wprowadzone nie są precyzyjne i jednoznaczne, nie gwarantują bezpieczeństwa pracownikom ani klientom sklepów. Podkreślić należy, że w ostatnich dniach nastąpił wzmożony ruch klientów, co zdecydowanie zwiększa zagrożenie zakażeń.

Prosimy również o przyznanie premii za pracę w tym niebezpiecznym okresie. Podwyższenie premii absencyjnej o 100 zł brutto jest nie do przyjęcia i uwłacza nam jako pracownikom. Rosnący niepokój pracowników o zdrowie własne i rodziny może skutkować lawinową absencją w pracy, co sparaliżuje pracę sklepów. Panująca atmosfera zagrożenia zdrowia i życia wpływa negatywnie na wydajność pracy oraz stosunek do pracodawcy.

Bardzo prosimy o niezwłoczne podjęcie działań.

Podpisując, upoważniam Monika R. do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.