Petycja Przeciwko usunieciu Pana Konsula Slawomira Kowalskiego z Norwegii za Pomoc Dzieciom i Rodzinom!

Grupa †  Polskie Powstanie †

Data 23.01.19

Do:

Kancelaria Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

ul. Wiejska 10 00-902 Warszawa

Telefon: (48 22) 695-29-00 Fax: (48 22) 695-22-38

Kontakt w godz. 8.15 - 16.15  E-mail: listy@prezydent.pl

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów

00-583 Warszawa Al. Ujazdowskie 1/3

tel. +48 22 694 60 00 telefon: +48 22 694 60 00, +48 222 500 151

E-mail: kontakt@kprm.gov.pl

Ministerstwo Sprawiedliwości

Al. Ujazdowskie 11 00-950 Warszawa P-33

tel. 222 500 126 Centrala Ministerstwa Sprawiedliwości

skargi@ms.gov.pl, wnioski@ms.gov.pl;

Departament Spraw Zagranicznych

telefon: +48 (22) 694 75 46 Fax: +48 (22) 628 26 52

E-mail: dsz@kprm.gov.pl

Petycja do Polskiego Rzadu w sprawie Pana Konsula Slawomira Kowalskiego, sprawujacego obecnie urzad jako: Radca-Minister/Konsul RP  SŁAWOMIR KOWALSKI (Kierownik Wydziału) w Norwegii, w Oslo, o powolanie na stanowisko wyzej wymienione w Ambasadzie Polski w Londynie, za naciskiem grup spolecznych i organizacji zwracajacych sie w duzej ilosci z taka prosba do mnie i grupy, ktora prowadze pod nazwa †  Polskie Powstanie † i jako jedna z wielu reprezentuje Polskie Spoleczenstwo w Anglii.

Szanowny Panie Prezydencie / Szanowni Panstwo! Nazywam sie Pawel Jankowski i jestem liderem grupy †  Polskie Powstanie †, ktora od dluzszego czasu stara sie niesc pomoc Polskiej Spolecznosci w sprawach wydzialu konsularnego Ambasady Rzeczpospolitej Polskiej w Londynie. Grupa skalda sie z mieszanej spolecznosci i jej glownym tematem i dzialaniem jest  pomoc rodzinom poszkodowanym przez tutejszy Social Service, a tekze przylegajace im organy wladzy, czy instytucje panstwowe.

Jako reprezentant Polskiej spolecznosci w Anglii na poczatku pragniemy wyrazic nasze zdziwienie i niedowierzanie w powodu informacji o odwolaniu Pana Konsula Slawomira Kowalskiego ze sprawowanej funkcji w Ambasadzie Polski w Norwegii. Jest to dla nas wstrzasajaca wiadomosc, tym bardziej, iz Norweski Rzad nie podal zarzutow, ktore by byly adekwatne do krokow podjetych wobec Pana Konsula. Jeszcze bardziej wstrzasnal nas fakt rodzin i ich spraw, ktore byly prowadzone pod nadzorem Pana Konsula, a ktore obecnie z powodu tej zmiany nie tylko beda pozostawione bez pomocy na ten czas, to rowniez, moze to spowodowac zmiane ich postepowan i/lub zmiane roztrzygniec wyrokow, co moze miec negatywny skutek, czesto nie do odwrocenia.

Jako Polska Spolecznosc, pragniemy wyrazic wielkie poparcie dla Pana Konsula Slawomira Kowalskiego, ktory na Stanowisku Konsula w Ambasadzie Polski w Nrowegii, wykazal sie prawidlowa postawa wobec obywateli i niezlomna sila w walce dla dobra narodu polskiego, za co rowniez otrzymal nagrode „Konsul Roku” 7 grudnia 2016-go roku.

Konsul RP w Norwegii Sławomir Kowalski otrzymał nagrodę "Konsul Roku" Sławomir Kowalski, konsul RP w Oslo, otrzymał w środę nagrodę im. Andrzeja Kremera „Konsul Roku”. Nagrodzony konsul został wyróżniony m.in. za ciężką pracę na rzecz polskich rodzin w Norwegii - mówił wiceszef MSZ Jan Dziedziczak wręczając nagrodę.

"Praca konsula to bycie blisko drugiego człowieka, to służba Rzeczypospolitej, w służbie Polakom za granicą, zarówno Polakom odwiedzającym kraje, w których konsulowie urzędują, ale też naszym rodakom mieszkającym tam na stałe" - mówił Dziedziczak podczas uroczystości wręczenia nagrody.

Jak mówił, tegoroczny laureat otrzymał nagrodę w uznaniu m.in. jego ciężkiej pracy na rzecz polskich rodzin w Norwegii; w uznaniu "walki o polskie dzieci, o godność polskich dzieci, godność polskich rodzin, polskich rodziców".

"Ten temat jest niezwykle istotny dla naszego rządu" - podkreślił wiceszef MSZ.

Sławomir Kowalski podkreślił, że przyjmuję nagrodę także w imieniu wszystkich swoich współpracowników. "Przyjmuję tę nagrodę z wielką pokorą, ponieważ osobiście nie mam przekonania, żebym czymkolwiek się wyróżniał wśród innych konsulów, chyba że tematyką, wyzwaniami, z którymi jesteśmy skonfrontowani w Norwegii" - powiedział nagrodzony konsul.

Jak zaznaczył, jednym z dominujących problemów, którymi zajmuje się konsulat RP w Norwegii, jest sprawa wsparcia polskich rodzin w sytuacji działań podejmowanych przez służby socjalne Norwegii.

Nagroda im. Andrzeja Kremera "Konsul Roku" jest przyznawana raz do roku przez ministra spraw zagranicznych wyróżniającemu się urzędnikowi konsularnemu. Nagroda jest przyznawana konsulom wyróżniającym się wiedzą merytoryczną, zaangażowaniem w pełnieniu funkcji konsularnych i szczególnymi osiągnięciami.

Nagroda została ustanowiona w roku 2010 dla uczczenia pamięci podsekretarza stanu w MSZ Andrzeja Kremera, tragicznie zmarłego w katastrofie pod Smoleńskiem.   Zrodlo PAP

Dziekujemy Panie Konsulu Slawomirze Kowalski w imieniu Narodu Polskiego!

Pragniemy rowniez wyrazic swoja stanowcza dezaprobate dla dzialan nie tylko Rzadu Norwegii, ale rowniez podleglym im instytucjom wliczajac w to Barnevernet (Social Service), ktore w wielu przypadkach zabieraja dzieci bez przyczyny od rodzin i oddaja do adopcji bez ich zgody. Wiele z tych dzieci jest pochodzenia Polskiego i stanowczo protestujemy, by takie praktyki mialy miejsce, z jakiego kolwiek kraju one pochodza.

Pan Konsul jest tarcza dla tych dzieci i wielu rodzin pokrzywdzonych przez Rzady i instytucje Norwegii. Nie zgadzamy sie na usuniecie Pana Konsula z Norwegii i jesli to sie stanie to Pan Konsul bedzi milo widziany w Ambasadzie Polskiej w Londynie jako nie tylko wielki czlowiek, ale rowniez nasz przyjaciel ludu. Nie damy by tak wazna postac dla naszej spolecznosci zanikla w rzeczywistosci. Przyjmiemy Pana konsula Slawomira Kowalskiego jako bohatera.

Tym samym jesli Pan Konsul Slawomir Kwiatkowski zostanie wydalony z Ambasady Polski w Norwegii do Polski, prosimy Polski Rzad o adekwatna odpowiedz za zabieranie dzieci przez Rzad Norwegii, oraz za Adopcje bez zgody rodzicow. Ponadto za lamanie prawa i umow miedzynarodowych, i naruszen prawnych, nad sprawujacymi wladze nad dziecmi rodzicami.

Jako spoleczenstwo Polskie bedziemy domagac sie tego!

Szanowny Panie Prezydencie / Szanowni Panstwo, dziekuje za wysluchanie woli Narodu Polskiego, ktory oczekuje na wyrazenie opini od Polskiego Rzadu, oraz decyzji.

Z uszanowaniem Polska Spolecznosc w Anglii

W razie potrzeby uzyskania wiecej informacji, prosze o kontakt:

Pawel Jankowski- lider grupy †  Polskie Powstanie †,

Dziekuje!

Wazne linki:

Do Profilu grupy Polskie Powstanie:

Do tematu odwolania Polskiego Konsula w Norwegii:

Pawel Jankowski lider grupy Polskie Powstanie w Anglii    Skontaktuj się z autorem petycji