Petycja przeciwko wycince drzew podczas remontu dróg W Kędzierzynie-Koźlu

Myślę że wszyscy zdajemy sobie sprawę jak bardzo powinniśmy współżyć z Naszym naturalnym środowiskiem. Nie wychodzi Nam to zbyt dobrze. I pewność tego daje fakt, że podczas remontu dróg prowadzi się również wycinkę drzew. Autor tej petycji został uświadomiony o tym na osiedlu pogorzelec. Jako argument ZA wycinką usłyszał, że na drzewach jest dużo robactwa. Teraz zastanówmy się na chwilę, czy przypadkiem nie robimy z siebie, jako gatunku, wyniszczającego pasożyta? Nie powinniśmy degradować roślinności która jest w stanie się nam odwdzięczyć, tylko dlatego że potrzebujemy wyremontowanych, pięknych dróg. Taką operację można przeprowadzić bez rzeźni. Pomyślmy chwilę, zanim będzie za późno.

-Narzekamy na brudne powietrze, klniemy pod nosen na to ,,beznezn to, a benzen tamto", a jednocześnie godzimy się na wycinkę drzew, które przecież są płucami tej planety! To jest hipokryzja!

-Pamiętacie minione lato? Na pewno pamiętacie. Te upały dochodzące momentami prawie pod piekielne 40 stopni. Dlaczego nie weźmie się pod uwagę cienia jaki dają drzewa? Już nie mówię przecież o wilgoci,której przewodnikiem rośliny są.

Ludzie! Wycinając drzewa, pozbawiamy się szans na komfortowe życie! Czy naprawdę chcecie, aby Wasze dzieci wychowywały się w otoczeniu placów zabaw i szarych ulic?
Pewnie ktoś podniesie krzyk, że zasadzi się nowe. Jest to argument tak nie do pjęcia, że nawet nie rozumiem jak można takiego użyć. Zdajecie sobie sprawę ile rośnie drzewo? Czy naprawdę mamy tyle czasu? Ta inwestycja jest przeprowadzana bez pomyślunku DŁUGOTERMINOWEGO! Czyż nie znacie tego smutnego przysłowia?

"Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las."

Dzisiaj jednak wątpliwości ogromne nasuwa nasze działanie, dlatego to przysłowie jest już smutne. Bo Może tego lasu już jednak po nas zabraknąć

Apelujemy o zmianę projektu remontu dróg, tak aby dostosować go do obecnej już roślinności, ażeby jej nie uszkadzać. Gwarantowane, że żyjąc w zgodzie z naturą, ONA się nam odwdzięczy.

Jeszcze na koniec dosadny cytat z piosenki z 1994r.

,,Jest w tym jakiś ponury symbol
że człowiek rozumny
Właśnie z drewna, a nie z plastiku
Produkuje trumny"
45058461_2018449574889052_9143424282951417856_n.jpg

Jeżeli ktoś wykaże, że drzewa są pod wycinkę z musu, np. przez zagrożenie naruszenia struktóry budynków mieszkalnych, powinniśmy obrać alternatywę w postaci sadzenia drzew. Za jedno wycięte, jedno posadzone.