Petycja w obronie jedynych miejskich kortów tenisowych w Zduńskiej Woli!

Zduńska Wola,  28 .07.2018

Szanowny Pan Piotr Niedźwiecki Prezydent Miasta Zduńska Wola

PETYCJA W OBRONIE  CEGLANYCH KORTÓW TENISOWYCH

Podmiot wnoszący petycję: Tenisowy Uczniowski Klub Sportowy Zduńska Wola

W związku z planowaną budową krytej pływalni na terenie kortów tenisowych  o której  wiadomo od dwóch lat, władze miasta zapewniały   nas o odbudowie kortów ceglanych. W tym czasie odbyliśmy wiele spotkań z władzami Miasta Zduńska Wola oraz z decydentami MPWiK na których zmieniano kilka razy lokalizację nowych kortów i zapewniano nas o krokach, które miały doprowadzić do powstania nowych kortów. Jedyne co zrobiono przez dwa lata to przygotowano kosztorys w kwocie 400 tysięcy złotych przedstawiających koszty  obudowy 4 kortów na kortach betonowych MOSiR „RELAKS” .  Kosztorys nie uwzględnia pomieszczenia klubowego, które ma być zniszczone przy budowie basenu. Do tej pory nie są zabezpieczone środki na dokumentację, na realizację, nie mówiąc o terminie zakończenia budowy.

W następstwie powyższych  faktów dzieci i dorośli korzystający z kortów, którzy przyjeżdżają również z ościennych gmin będą pozbawienie na nieokreślony czas możliwości aktywnego wypoczynku. Sytuacja taka doprowadzi do zniszczenia tenisa w Zduńskiej Woli. Nie da się prowadzić szkolenia w dłuższej perspektywie na pojedynczych kortach przy szkolnych boiskach. Nie da się przeprowadzić turniejów młodzieżowych na szeroką  skalę na takich obiektach. W ostatnich 4 latach TUKS Zduńska Wola zorganizował około 50 turniejów dla dzieci i młodzieży. To co z mozołem jest budowane od 2003 roku może być zniszczone przez zaniechania i błędne planowanie. Bezpowrotnie zniknie również balon tenisowy. Najbliższa hala tenisowa oddalona jest od Zduńskiej Woli o  35 kilometrów.

Tenis na Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji „RELAKS” jest obecny o 45 lat! Proponujemy proste i tanie rozwiązanie, które zapewni kontynuowanie tej tradycji przez  kolejne lata. Wystarczy rozpocząć budowę basenu 40 metrów dalej  w kierunku ul. Podmiejskiej. Badania geologiczne, które w większości były robione w okolicach górki nie będą przeszkodą. Tylko jedno wiercenie wykonano na korcie ceglanym.

Powyższa propozycja pozwoli oszczędzić około pół miliona złotych pieniędzy mieszkańców Zduńskiej Woli, gdyż nie będzie trzeba odbudowywać kortów ceglanych. Do tego będzie można kontynuować działalność obiektu przez cały rok co pozwoli kontynuować szkolenie dzieci i młodzieży oraz pozwoli na rekreację dorosłych. Pragniemy nadmienić, że klub realizuje w 2018 roku Narodowy Program Upowszechniania Tenisa (  bezpłatne zajęcia dla 24 dzieci) , Program Klub  w wakacje ( 40 dzieci) oraz szkolenie dzieci dotowane z UM Zduńska Wola. Jeśli zabraknie kortów tenisowych te programy nie będą możliwe do realizacji w przyszłym roku!

Prosimy o szybkie i pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

Tenisowy Uczniowski Klub Sportowy Zduńska Wola    Skontaktuj się z autorem petycji