Petycja w sprawie budowy asfaltowej ścieżki pieszo-rowerowej przy drodze krajowej nr 70 na odcinku Skierniewice-Kamion

Prosimy o poparcie dla inwestycji, budowy ścieżki pieszo-rowerowej przy drodze krajowej nr 70 na odcinku Skierniewice-Kamion. Petycja, lista poparcia będzie załączona do wniosku skierowanego do Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad oddział w Łodzi.

Za realizacją tej inwestycji przemawia wiele istotnych kwesti.

1. Przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowników tej drogi przemieszczających się po niej rowerem lub pieszo.

2. Zwiększenie lokalnej, rowerowej turystyki/rekreacji (Bolimowski Park Krajobrazowy, rzeka Rawka)

3. Propagowanie "czystego" transportu. Ścieżka pozwoli w wielu przypadkach na zrezygnowanie przez mieszkańców z transportu samochodowego.

4. Uzupełnienie lokalnych szlaków rowerowych

5. Zacieśnianie stosunków społecznych, sąsiedzkich poprzez bezpieczne i swobodne przemieszczanie się po terenie miejscowości na tym odcinku i pomiędzy nimi.

Uważamy że budowa ścieżki pieszo-rowerowej na odcinku Skierniewice-Kamion jest bardzo potrzebna. Jest to droga krajowa i na tym odcinku według pomiarów natężenia ruchu (z roku 2015) przejeżdża ponad 6 tys pojazdów na dobę. Na tym też odcinku ustanowione jest ograniczenie prędkości do 60 km/h jednak nie jest w zdecydowanej większości stosowane przez kierowców. Droga ta nie jest bezpieczna dla rowerzystów i pieszych.

Dlatego też będziemy składali wniosek do Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad oddział w Łodzi o zapotrzebowanie na taką inwestycję i uwzględnienie jej w najbliższych planach inwestycyjnych.

Prosimy zatem o poparcie i podpisanie petycji.

Nie wymagamy adresów ani numerów z dokumentów tożsamości. Petycja on-line ma służyć jedynie okazaniu swojego poparcia dla naszej inicjatywy.

Dziękujemy

Link do strony na Facebooku: https://www.facebook.com/sciezka.Pamietna/

Podpisując, upoważniam sciezka.Pamietna do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.