Petycja w sprawie budowy orlika przy Zespole Szkół we Wtelnie

Do:

Burmistrza Koronowa boisko.png

PETYCJA
w sprawie budowy boiska typu Orlik przy ZS we Wtelnie (ul. Szkolna 7, działka 36/1)

Niniejszym na podstawie art. 2 ust. 1 i 2 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach składamy petycję w sprawie budowy oświetlonego, ogrodzonego boiska wielofunkcyjnego typu „Orlik” o wymiarach min. 62x30 wraz z zapleczem sanitarno-szatniowym przy Zespole Szkół we Wtelnie i wnosimy o podjęcie czynności celem wykonania powyższych działań.

UZASADNIENIE

Aktualne przyszkolne boisko jest wykorzystywane do organizowania zajęć sportowych dla uczniów szkoły, a w godzinach popołudniowych prowadzone są zajęcia pozalekcyjne m.in. przez WKS Olimpia Wtelno. Klub zrzesza obecnie około 80 młodych piłkarzy w wieku od 3 do 16 lat, których z roku na rok jest coraz więcej. Treningi cieszą się uznaniem wśród dzieci nie tylko z Wtelna,  dojeżdżają też osoby z Gościeradza, Koronowa, Tryszczyna, Buszkowa, Morzewca, Nowego Dworu, Starego Dworu, Gogolinka, Witoldowa, Szczutek. Umiejscowienie obiektu nieopodal centrum miejscowości oraz przy szkole przyczyni się do ułatwienia jego dostępu wszystkim mieszkańcom. Wybudowanie nowoczesnego kompleksu boisk sportowych umożliwi uprawianie różnych dyscyplin sportowych przez wszystkie grupy wiekowe i przyczyni się do popularyzacji aktywnego stylu życia. Ma to szczególne znaczenie dla dzieci i młodzieży. Wychowanie poprzez sport jest skuteczną metodą walki z patologiami. Dla niejednego dziecka jest to początek życiowej pasji i szansa na lepsze życie. Z uwagi na lokalizację obiektu, będzie on pełnić także rolę boiska szkolnego. Boisko to będzie obiektem użyteczności publicznej, a jego użytkowanie przez lokalną społeczność będzie nieodpłatne. Nie przewiduje się zatem efektu ekonomicznego w formie zysku, a głównie korzyści społeczne.

Dlatego, my niżej podpisani zwracamy się do władz Gminy Koronowo o budowę  nowego boiska  typu Orlik z  zapleczem sanitarno-szatniowym.

WKS Olimpia Wtelno    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam WKS Olimpia Wtelno do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.