Petycja w sprawie dokończenia przebudowy drogi "Zaolzie".

Istebna, 01 marca 2019 r.

Pani

Łucja Michałek

Wójt Gminy Istebna

Istebna 1000, 43-470 Istebna

Petycja w sprawie dokończenia przebudowy drogi "Zaolzie".

Szanowna Pani Wójt,

My – mieszkańcy - występując w imieniu społeczności naszej małej ojczyzny - zwracamy się do Pani Wójt z prośbą o dokończenie prac związanych z przebudową drogi na Zaolziu, na której zakończono w roku 2018 I etap. Z wielkim zaniepokojeniem przyjęliśmy bowiem informację, że tak ważna inwestycja (droga na Zaolziu) znalazła się pod znakiem zapytania .Droga na Zaolziu jest drogą o znaczeniu strategicznym, jeśli chodzi o rozwój sportu w naszym regionie, turystyki, a co za tym idzie rozwoju naszej gminy.

Brak realizacji projektu wpływa negatywnie na dostęp do Ośrodków Narciarskich dla turystów. Ponadto po zakończeniu I etapu, tylko Ośrodek Narciarski Zagroń posiada dojazd na wymaganym poziomie, na czym ucierpią pozostałe dwa Ośrodki Narciarskie, które również napędzają turystykę Naszej Gminy.

Szanowna Pani Wójt  wnosimy o dokończenie budowy drogi na Zaolziu, dla której w projekcie budżetu na rok 2019 z 30.01.2019r. na etap II zostało przewidziane 10.000zł, co zapewne nie jest gwarancją zakończenia II etapu .