petycja w sprawie nazwy ronda przy ul.Daszynskiego w Gliwicach

Gliwice, 16.12.2015r.

Rada Miasta Gliwice

Zwycięstwa 21

44-100 Gliwice

Popierając w całej rozciągłości wniosek Pana Prezesa Zarządu Górnośląskiego Narodowych Sił Zbrojnych kapitana Stanisława Turskiego my, niżej podpisani, w imieniu mieszkańców Gliwic, zwracamy się z prośbą o nadanie nowopowstałemu rondu przy ul. Daszyńskiego imienia Żołnierzy Wyklętych.

Uważamy, że jest to idea słuszna i warta przemyślenia. Mieszkańcy Gliwic wyszli już z inicjatywą budowy pomnika Żołnierzy Wyklętych w naszym mieście. Zdajemy sobie jednak sprawę, że jest to inicjatywa wymagająca nakładów finansowych i czasowych. Dlatego uważamy, iż uczczenie choćby w tak skromny sposób pamięci Bohaterów walczących za to byśmy mogli żyć w wolnej Polsce zasługuje na rozważenie.

Wyklęci – Niezłomni. Przywróćmy pamięć Naszym Bohaterom” – o to apelujemy my, mieszkańcy Gliwic, tak jak apelują rodziny pomordowanych i patrioci w całym kraju. Nie wolno nam dopuścić, by idee przyświecające walce Niezłomnych poszły w zapomnienie, gdyż winny być one wzorem dla młodych Polaków. Bohaterowie, o których zaczynamy sobie przypominać tacy jak „Inka”, Pilecki czy Nil, to wielcy patrioci, którzy kierowali się w życiu odwagą, wiernością wyznawanym zasadom i niezachwianą wiarą w wolną Polskę. Chcemy by mieszkańcy Gliwic, szczególnie ci młodzi, poznali prawdę o walce i ofierze życia bohaterów konspiracji antykomunistycznej – „Żołnierzy Wyklętych”. Jak ważna jest to idea najlepiej oddają słowa z portalu poświęconego Żołnierzom Wyklętym: „Przez całe lata PRL-u nazywano Ich „zaplutymi karłami reakcji”, a wszystkie niepodległościowe organizacje, do których należeli określano jako „faszystów”, czy „bandy reakcyjne z pod znaku NSZ”. W zamian za ofiarną walkę w obronie wartości jaką była Niepodległość Ojczyzny wielu z Nich poległo z bronią w ręku, innych zamęczono w więzieniach ciągłymi przesłuchaniami i torturami, a jeszcze inni po okrutnych śledztwach przechodzili pokazowe procesy, które były kpiną z wymiaru sprawiedliwości, a których wyrok był oczywisty – natychmiastowo wykonywano kary śmierci. Jedynie nielicznym udało się przetrwać stalinowski reżim, aby żyć dalej przez długie dekady Polski Ludowej z piętnem „reakcyjnego bandyty”. Zaledwie garstka z Nich dożyła tzw. odwilży i ustawy honorującej ich wieloletnie zmagania w szeregach KWP, SZP, ZWZ, AK, DSZ, ROAK, NZW, NSZ, SN, i WiN z oboma okupantami. Dożyli oni również dużej liczby rewizji nadzwyczajnych od wyroków śmierci, które otrzymali ich dowódcy i towarzysze partyzanckiej doli i niedoli… a tych trzeba przynajmniej przypomnieć!”.

Niestety historia Żołnierzy Wyklętych, to nadal zatarta karta naszej historii. Uważamy, iż należy przywracać pamięć o nich w każdy możliwy sposób – jednym z nich może być właśnie nazwa „Rondo Żołnierzy Wyklętych”. Takie piękne gesty wykonało już nie jedno miasto, a wg nas Gliwice, jako jedno z największych i najbardziej rozwojowych miast w Polsce powinno świecić przykładem. Dlatego prosimy i domagamy się upamiętnienia Żołnierzy Niezłomnych. Apelujemy o stworzenie miejsca upamiętniającego Ich historię, które pozwoli kolejnym pokoleniom Polaków zrozumieć powody dla których poświęcili swoje życie. Stworzenie w Gliwicach miejsca upamiętniającego Żołnierzy Wyklętych choćby poprzez nadanie nazwy ronda, byłoby symbolicznym gestem wobec tych wielkich Bohaterów, wyrażającym największy szacunek dla ich poświęcania i wartości, za które walczyli, a także hołdem dla nielicznych już, a żyjących w naszym mieście członków KWP, SZP, ZWZ, AK,DSZ, ROAK, NZW, NSZ, SN, czy WiN.

Gliwiccy Patrioci

grupa Gliwiccy Patrioci    Skontaktuj się z autorem petycji