Petycja w sprawie przystanku kolejowego Lublin-Zachód

Szanowny Panie Prezydencie!

Mieszkańcy Czubów z dużą nadzieją przyjmowali zapowiedzi PKP o modernizacji linii kolejowej Lublin Warszawa oraz budowie w ramach tej modernizacji w naszej dzielnicy przystanku kolejowego Lublin-Zachód nieopodal osiedla Poręba, w miejscu, gdzie znajdował się posterunek kolejowy Rury. Przystanek ten miał służyć mieszkańcom naszej dzielnicy, okolicznych osiedli ułatwiając dostęp do kolei Lublinianom z całej zachodniej części miasta bez konieczności uciążliwego przemieszczania się w kierunku Dworca Głównego PKP.

Niestety ostatnio dowiedzieliśmy się, że Urząd Miejski, za którego prace Pan nadzoruje nosi się z zamiarem zmiany dotychczas planowanej lokalizacji przystanku i przesuniecie go bliżej Stasina i al. Kraśnickiej, nieopodal ul. Uprawnej i Folwarcznej. Zapowiedź taka padła z ust Pańskiego zastępcy Stanisława Kalinowskiego i została opublikowana na łamach Dziennika Wschodniego i jego portalu

Przyjmujemy tę wypowiedź ze smutkiem i zdumieniem. Potrzebujemy przystanku kolejowego tu gdzie znajduje się duże osiedle, tu gdzie będziemy mieli łatwy pieszy dostęp do przystanku a nie w odludnym terenie, w rejonie Stasina, gdzie będziemy musieli nadal dojeżdżać.

W związku z powyższym członkowie Lokalnej Inicjatywy Lublin Zachód zwracają się z wnioskiem do Pana Prezydenta Miasta Lublin, o utrzymanie dotychczasowej lokalizacji przystanku kolejowego Lublin-Zachód w dzielnicy Poręba. Dotychczasowa lokalizacja wydaje się być najbardziej optymalna pod względem łatwego dostępu, możliwości szybkiego (pieszego) dotarcia do przystanku. Przystanek zlokalizowany w centrum osiedla zapewnia szybki i łatwe dotarcie ze wszystkich okolicznych osiedli oraz przystanków końcowych komunikacji MPK.

Przeniesienie peronu poza Lublin w rzeczywistości nic nie wnosi dla naszych mieszkańców, gdyż mieszkańcom nie robi wówczas żadnej różnicy czy maja jechać na dworzec główny PKP, czy też alternatywnie jechać do Stasina komunikacją miejską.

Z naszego punktu widzenia usytuowanie przystanku w obecnym miejscu jest najbardziej racjonalnym rozwiązaniem, zgodnym też ze stanowiskiem Polskich Kolei Państwowych, które to jest najmniej kosztownym i przyjaznym dla mieszkańców rozwiązaniem, również pod względem usytuowania samej inwestycji.

Dlatego zwracamy się z prośbą o pozytywne rozpatrzenie wniosku podpisanego przez mieszkańców naszej dzielnicy i dotrzymanie złożonych publicznie obietnic.

Z poważaniem członkowie Lokalnej Inicjatywy Społecznej „Lublin Zachód”– mieszkańcy dzielnicy Czuby.

Zapraszamy serdecznie wszystkie zainteresowane osoby, do poparcia tak istotnej dla nas sprawy – petycji oraz zapraszamy i zachęcamy do kontaktu z koordynatorami Naszej Lokalnej Inicjatywy.

Koordynator – Jerzy Pietrzyk

Koordynator – Tomasz Miszczuk

mail: lublinzachod@mylublin.pl – tel. 723044113

Lokalna Inicjatywa Społeczna „Lublin Zachód”    Skontaktuj się z autorem petycji