Petycja w sprawie przywrócenia komunikacji autobusowej w kierunku Mińska Maz.

received_241708863221607.png

P. Jan Cymerman
                                            Wójt Gminy Poświętne

My, niżej podpisani mieszkańcy gminy Poświętne, zwracamy się do Pana o podjęcie niezwłocznych działań w celu przywrócenia komunikacji autobusowej w kierunku Mińska Mazowieckiego.
        Gmina Poświętne nigdy nie miała najlepszych połączeń, w naszych miejscowościach autobusy pojawiają się rzadko, co stanowi duże utrudnienie dla osób pracujących lub uczących się w znacznej odległości od miejsca zamieszkania. Obecnie, zamiast rozwijać sieć komunikacyjną, pozbawia się nas linii autobusowej, która dla wielu mieszkańców gminy była jedyną dogodną możliwością dostania się do pracy lub szkoły. Przez to czujemy się coraz bardziej odizolowani od sąsiednich obszarów.
          Autobusy do Mińska Mazowieckiego przestały kursować wraz z końcem czerwca, wkrótce potem doszło do karygodnej sytuacji – absolwenci szkół ponadgimnazjalnych, którzy właśnie tam zdawali matury, nie byli w stanie odebrać wyników egzaminów. Nie każdy miał możliwość dojazdu samochodem. Wiadomo też, że wielu naszych młodych mieszkańców złożyło dokumenty do szkół w Mińsku Mazowieckim, część już uczy się w tych placówkach. Po wakacjach uczniowie będą musieli dostać się do szkoły. Kłopot mają także osoby, których miejsca pracy znajdują się w tych, trudno dostępnych obecnie, okolicach.
          W związku z powyższym oczekujemy od Pana, jako Wójta gminy, podjęcia pilnych kroków zmierzających do rozwiązania tego problemu. Sprawna i częsta komunikacja jest obecnie podstawą codziennego funkcjonowania i mieszkańcy wsi nie są tutaj wyjątkiem. Rozumiemy, że likwidacja kursów była decyzją właściciela linii, nie samorządu gminnego, wierzymy jednak, że samorząd nie pozostawi nas bez wsparcia w tak trudnej sytuacji.