Petycja w sprawie utworzenia Punktu Honorowego Krwiodawstwa na Ursynowie

krewki1.jpgMy niżej podpisani, popieramy inicjatywę utworzenia Punktu Honorowego Krwiodawstwa na Ursynowie (Oddziału Terenowego Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Dzielnicy Ursynów M St. Warszawy).

Działając jako Klub Honorowych Dawców Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża „KREWKI URSYNÓW” obserwujemy stale zwiększającą się liczbę krwiodawców uczestniczących w organizowanych przez nas zbiórkach krwi z wykorzystaniem ambulansu. Niestety czas pracy ambulansu jest bardzo ograniczony, co wiąże się z tym, że obsługa mimo szczerych chęci nie jest w stanie pobrać krwi od wszystkich chętnych.

Uważamy, że utworzenie Oddziału Terenowego RCKiK objętego centralizacją badań i preparatyki np.: w Szpitalu Południowym na Ursynowie pozwoli większej liczbie krwiodawców oddawać krew w dogodnych dla siebie terminach. Doskonała infrastruktura dojazdu do Punktu Honorowego Krwiodawstwa (budowana Południowa Obwodnica Warszawy oraz dobrze rozwinięta sieć komunikacji zbiorowej) powinna zachęcić obecnych oraz  potencjalnych krwiodawców do oddawania krwi w proponowanym przez nas miejscu.

Nowopowstały Oddział Terenowy RCKiK ułatwiłby z pewnością możliwość oddania krwi zarówno mieszkańcom okolicznych dzielnic Warszawy ale także mieszkańcom okolicznych gmin czy powiatów (Wilanów, Mokotów, Konstancin Jeziorna, Piaseczno, Góra Kalwaria, Pruszków i okolice). Warto również zwrócić uwagę na potencjał obecnych i potencjalnych honorowych krwiodawców znajdujących się wśród rodzin i gości odwiedzających pacjentów w Instytucie Hematologii i Transfuzjologii (IHIT) oraz Centrum Onkologii (CO).

Dodatkowo, zwracamy uwagę na fakt, iż już samo utworzenie kolejnego Punktu Krwiodawstwa i przez to zwiększenie dostępności możliwości oddania krwi będzie wspaniałą promocją honorowego krwiodawstwa zarówno w Warszawie jak i w całym województwie Mazowieckim.

Liczymy na Państwa wsparcie okazane złożonym podpisem pod niniejszą petycją.

Dziękujemy,

Zarząd Klubu HDK PCK „KREWKI URSYNÓW”

Tomasz Mazur, Klub HDK "KREWKI URSYNÓW"    Skontaktuj się z autorem petycji