Petycja w sprawie ustanowienia 5 pomników przyrody na terenie Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego

Krzeszowice 26.11.2021

Burmistrz Gminy Krzeszowice

Rada Miejska Krzeszowice

Na podstawie art. 2 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach oraz na podstawie art. 44 ust. 1 ustawy o ochronie przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r., mieszkańcy Gminy Krzeszowice w celu zachowania najcenniejszych przyrodniczo drzew na terenie Tenczyńskiego Parku Krajobrazowego, składamy petycję w sprawie ustanowienia 5 pomników przyrody.

WNIOSKI O UZNANIE ZA POMNIKI PRZYRODY

DRZEWO nr 1

Przedmiot ochrony: niezwykłej urody buk z kapliczką znajdujący się w okolicach nieczynnej kopalni Nowa Krystyna

Nazwa Projektowanego Pomnika (proponowana lub istniejąca historycznie)

Opis pomnika:
a. gatunek: Buk zwyczajny
b. obwód pierśnicy w cm (130 cm od ziemi): 376m
c. szacunkowy wiek: około 120 lat
d. szacunkowa wysokość w m.: 30metrów
Uzasadnienie zgłoszenia:
Zgłaszane drzewo wyróżnia się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi min. wiekiem i pokrojem na tle okolicznego drzewostanu, obwód pnia przekracza ustawowe 300 cm obowiązkowy dla tego gatunku drzewa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 roku w sprawie kryteriów uznania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody. Ze względu na swój wiek opisywany buk jest ważną częścią okolicznego ekosystemu oraz zapewnia genetyczny rezerwuar dla okalającego las. Powyższe drzewo wpisuje się w okoliczny krajobraz lasów ciągnących się na dawnych terenach kopalni Krystyna a swoim wiekiem podkreślające historyczny charakter tego miejsca oraz zmian jakie zachodziły na tych terenach. Opisywany buk jest dużo starszy niż otaczający go drzewostan i prawdopodobnie pierwotnie nie był drzewem śródleśnym a drzewem przydrożnym, na jego pniu umieszona jest a kapliczka być może związana z okresem działania kopalni Krystyna II. “Umieszczanie kapliczek bezpośrednio na drzewach jest odwołaniem do symbolu osi kosmicznej (axis mundi) łączącej ziemię z niebem i światem podziemnym. Drzewo w kulturze i symbolice przedchrześcijańskiej na ziemiach polskich stanowiło właśnie wariant takiej osi łączącej świat ludzki ze światem boskim. (...). Drzewa przeznaczone do umieszczenia na nich kapliczek same w sobie stawały się więc święte. (...) motyw umieszczania kapliczek wprost na pniach drzew, ma swoje charakterystyczne, pogańsko-chrześcijańskie korzenie (...) . Nie ulega wątpliwości, że drzewa, jako swoiste „cokoły”, czy „postumenty” dla umieszczanych na nich kapliczek, pozwalają uzyskać ciekawe efekty plastyczne i krajobrazowe właściwe obiektom przydrożnej architektury sakralnej.” - cyt. https://www.muzeum-radom.pl/gazeta-kufer/kapliczki/2427 Samo drzewo poprzez swoją monumentalność nadaje okolicy malowniczego charakteru. Buk charakteryzuje się równocześnie niezwykle ciekawym pokrojem - to dwa zrośnięte ze sobą potężne pnie a umieszczona na jednym z nich kapliczka nadaje wręcz romantycznego charakteru współgrając z otaczającymi je pozostałościami kopalni z okresu międzywojennego. Buk znajduje się przy Szlaku Dawnego Górnictwa oraz przy szlaku czerwonym i niebieskim. Na wysokości opisywanego drzewa znajduje się tablica informacyjna dotycząca działania nieczynnej kopalni. Lokalizacja cennego drzewa przy istniejących szlakach, kapliczka, opisane pozostałości kopalni Krystyna II - wszystkie te elementy składają się w całość ciekawego punktu turystycznego, którego podkreśleniem byłoby objęcie historycznego buka opieką jaką daje status pomnika przyrody. Umiejscowienie pomnika przyrody przy dostępnych szlakach zwiększały także ich turystyczną atrakcyjność. Dodatkowym powodem zgłoszenia jest fakt iż w Leśnictwie Tenczynek - pomimo wyjątkowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych żadne cenne drzewo nie jest objęte ochroną jaką zapewnia status pomnika przyrody, warto więc zwrócić uwagę na fakt iż nasycenie okolicy takimi obiektami jak cenny drzewostan będący pomnikami przyrody, przełoży się na spostrzeganie gminy jako atrakcyjnej turystycznie, krajobrazowo i inwestycyjnie.

a. miejscowość: Leśnictwo Tenczynek
b. gmina: Krzeszowice
c. numer ewidencyjny działki, według ewidencji gruntów: 167G Leśnictwo Tenczynek, obręb 0016, działka nr 1865/1
d. współrzędne: 50.1115463, 19.6487890

DRZEWO nr 2

Przedmiot ochrony: okazały 130-140 letni dąb będący częścią grupy 2 cennych dębów znajdujących się w okolicach Czarnego Stawu

Nazwa Projektowanego Pomnika (proponowana lub istniejąca historycznie) “Jan” - w nawiązaniu do dawnego włodarza zamku Tenczyn.

Opis pomnika :
a. gatunek: dąb szypułkowy,
b. obwód pierśnicy w cm (130 cm od ziemi): 320 cm
c. szacunkowy wiek: około 130-140 lat
d. szacunkowa wysokość w m.: 28 metrów
Uzasadnienie zgłoszenia:
Zgłaszane drzewo wyróżnia się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi min. wiekiem i pokrojem na tle okolicznego drzewostanu, obwód pnia przekracza ustawowe 300 cm obowiązkowy dla tego gatunku drzewa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 roku w sprawie kryteriów uznania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody. Powyższe drzewo immanentnie wpisuje się w okoliczny krajobraz lasów okalających Czarny Staw nadając okolicy niezwykle malowniczego charakteru. Jest ono częścią grupy dwóch starych dębów (drugie drzewo zgłoszone w równoległym wniosku) które na wskazanym obszarze prezentują wyjątkowy walor krajobrazowy. Ze względu na swój wiek jest on zapewne ważną częścią okolicznego ekosystemu oraz zapewniając równocześnie genetyczny rezerwuar dla okalającego lasu. Oba zgłaszane dęby rosną w odległości około kilkuset metrów od drogi tzw. "krakowskiej" prowadzącej od zamku w Rudnie w kierunku Krakowa, gdzie przebiegają szlaki turystyczne, piesze i rowerowe. Dodatkowym powodem zgłoszenia jest fakt iż w okolicy Czarnego Stawu oraz w Leśnictwie Tenczynek pomimo wyjątkowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych żadne cenne drzewo nie jest objęte ochroną jaką zapewnia status pomnika przyrody, warto więc zwrócić uwagę na fakt iż nasycenie okolicy takimi obiektami jak cenny drzewostan będący pomnikami przyrody, przełoży się na postrzeganie gminy jako atrakcyjnej turystycznie, krajobrazowo i inwestycyjnie.

a. miejscowość: 172j Leśnictwo Tenczynek
b. gmina: Krzeszowice
c. numer ewidencyjny działki, według ewidencji gruntów: działka nr. 1850/1 obręb 0016, gmina 065, powiat 06, woj. 12
d. współrzędne: 50.0958336, 19.6189055

DRZEWO nr 3

Nazwa Projektowanego Pomnika (proponowana lub istniejąca historycznie) “Andrzej” - w nawiązaniu do dawnego włodarza zamku Tenczyn

a. gatunek: dąb szypułkowy
b. obwód pierśnicy w cm (130 cm od ziemi): 350 cm
c. szacunkowy wiek: około 130-140 lat
d. szacunkowa wysokość w m.: 28 metrów
Uzasadnienie zgłoszenia:
Zgłaszane drzewo wyróżnia się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi min. wiekiem i pokrojem na tle okolicznego drzewostanu, obwód pnia przekracza ustawowe 300 cm obowiązkowe dla tego gatunku drzewa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 roku w sprawie kryteriów uznania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody. Powyższe drzewo immanentnie wpisuje się w okoliczny krajobraz lasów okalających Czarny Staw nadając okolicy niezwykle malowniczego charakteru. Jest ono częścią grupy dwóch starych dębów (drugie drzewo zgłoszone w równoległym wniosku) które na wskazanym obszarze prezentują wyjątkowy walor krajobrazowy. Ze względu na swój wiek jest ono także zapewne ważną częścią okolicznego ekosystemu oraz zapewnia równocześnie genetyczny rezerwuar dla okalającego lasu. Dodatkowym powodem zgłoszenia jest fakt iż w okolicy Czarnego Stawu oraz w Leśnictwie Tenczynek pomimo wyjątkowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych żadne cenne drzewo nie jest objęte ochroną jaką zapewnia status pomnika przyrody, warto więc zwrócić uwagę na fakt iż nasycenie okolicy takimi obiektami jak cenny drzewostan będący pomnikami przyrody, przełoży się na postrzeganie gminy jako atrakcyjnej turystycznie, krajobrazowo i inwestycyjnie.

a. miejscowość: 172j Leśnictwo Tenczynek
d. współrzędne: 50.0959265, 19.6185629

DRZEWO nr 4

Przedmiot ochrony: 150 letnia lipa szerokolistna, znajdująca się w unikatowej grupie młodszych lip rosnących w środku lasu, na wzgórzu, w okolicach Czarnego Stawu.

Nazwa Projektowanego Pomnika Izabela i Dorota - imiona związane z rodem Tenczyńskich.

a. gatunek: lipa szerokolistna
b. obwód pierśnicy w cm (130 cm od ziemi): lipa lewa 276 cm, lipa prawa 244 cm
c. szacunkowy wiek: około 150 lat
d. szacunkowa wysokość w m.: odnoga cieńsza 22 m, odnoga grubsza 28 m

Uzasadnienie zgłoszenia:
Przedmiotem zgłoszenia jest unikatowa, wiekowa lipa składająca się z 2 zrośniętych pni, będąca centrum grupy młodszych lip rosnących wewnątrz drzewostanu w środkowej części lasu - jest to unikatowa i niezwykle ciekawa sytuacja dla powyższego gatunku drzew niespotykanych w środkowych częściach lasu. Ze względu na niezwykłe usytuowanie lipy - jest ona niezwykłym nośnikiem informacji dotyczących zmian krajobrazowych mających miejsce w tej okolicy na przestrzeni 150-200 lat. Powyższa grupa lip jest ważną i wyjątkową częścią okolicznego ekosystemu (rośliny miododajne) zapewniając równocześnie wartościowy genetycznie rezerwuar nasion. Wskazana grupa drzew wykazuje także wysokie walory krajobrazowe i jest integralną częścią malowniczych lasów okolic Czarnego Stawu. Umiejscowienie pomnika przyrody przy okolicznych szlakach (150 m) zwiększały także ich turystyczną atrakcyjność. Dodatkowym powodem zgłoszenia jest fakt iż w okolicy Czarnego Stawu oraz w Leśnictwie Tenczynek pomimo wyjątkowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych żadne cenne drzewo nie jest objęte ochroną jaką zapewnia status pomnika przyrody, warto więc zwrócić uwagę na fakt iż nasycenie okolicy takimi obiektami jak cenny drzewostan będący pomnikami przyrody, przełoży się na postrzeganie gminy jako atrakcyjnej turystycznie, krajobrazowo i inwestycyjnie.

a. miejscowość: 178i Leśnictwo Tenczynek
b. gmina: Krzeszowice
c. numer ewidencyjny działki, według ewidencji gruntów: nr działki 1856, obręb 0016, gmina 065, powiat 06, województwo 12
d. współrzędne: 50.0962181 19.6278366

Imię i nazwisko: Ewa Kawecka, Magdalena Ryszowska, Zielony Tenczynek

DRZEWO nr 5

Przedmiot ochrony: Wiąz znajdujących się w okolicach Bramy Zwierzynieckiej

Nazwa Projektowanego Pomnika (proponowana lub istniejąca historycznie) “Stanisław” - w nawiązaniu do Stanisława Wyspiańskiego który bywał w Willi Eliza mieszczącej się niedaleko Bramy Zwierzynieckiej

a. gatunek: Wiąz szypułkowy
b. obwód pierśnicy w cm (130 cm od ziemi): 295 cm
c. szacunkowy wiek: 130-150 lat.
d.
szacunkowa wysokość - 30m
Uzasadnienie zgłoszenia:
zgłaszane drzewo wyróżnia się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi min. wiekiem i pokrojem na tle okolicznego drzewostanu, obwód pnia przekracza ustawowe 200 cm obowiązkowy dla tego gatunku drzewa zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 4 grudnia 2017 roku w sprawie kryteriów uznania tworów przyrody żywej i nieożywionej za pomniki przyrody. Powyższe drzewo immanentnie wpisuje się w okoliczny krajobraz lasów ciągnących się za Bramą Zwierzyniecką. Ze względu na swój wiek jest ono ważną częścią okolicznego ekosystemu zapewniając równocześnie genetyczny rezerwuar dla okalającego lasu. Wiąz rośnie w ciekawym siedlisku typowym dla siedlisk żyznych leśnych, w jego otoczeniu rosną wartościowe gatunki roślin min. przylaszczki, kopytnik, zawilec, żywiec gruczołowaty, co podkreśla walory ekologiczne i krajobrazowe. Wiąz charakteryzuje się przepięknymi nabiegami korzeniowymi przypominającymi żebrowania gotyckich kolumn co fantastycznie współgra z architekturą neogotyckiej Bramy Zwierzynieckiej. Turystyczny dostęp do drzewa jest niezwykle łatwy - znajduje się ono kilkaset metrów za Bramą Zwierzyniecką po lewej stronie ul. Zwierzynieckiej przed torami kolejowymi, kilkadziesiąt metrów w głąb lasu. Dodatkowym powodem zgłoszenia jest fakt iż w Leśnictwie Tenczynek, pomimo wyjątkowych walorów przyrodniczych, krajobrazowych i turystycznych żadne cenne drzewo nie jest objęte ochroną jaką zapewnia status pomnika przyrody, warto więc zwrócić uwagę na fakt iż nasycenie okolicy takimi obiektami jak cenny drzewostan będący pomnikami przyrody, przełoży się na spostrzeganie gminy jako atrakcyjnej turystycznie, krajobrazowo i inwestycyjnie.

a. miejscowość: Leśnictwo Tenczynek
b. gmina: Krzeszowice
c. numer ewidencyjny działki, według ewidencji gruntów: Leśnictwo Tenczynek 154B, Gmina 065, obręb 016, nr działki 18.62 d. współrzędne: 50.116518, 19.638089

Opis i zgłoszenie wykonał: Imię i nazwisko: Ewa Kawecka, Magdalena Ryszowska Niniejsze wnioski stworzono przy udziale leśników z Nadleśnictwa Krzeszowice, którzy aktywnie wzięli udział w typowaniu oraz merytorycznym opisie drzew kandydatów na pomniki przyrody. Nadleśnictwo Krzeszowice w pełni akceptuje i popiera powyższy wniosek składany do UG Krzeszowice.

Pełna dokumentacja wniosków oraz dokumentacja zdjęciowa dostępna na dedykowanej stronie internetowej pomnikiprzyrodytenczynek.pl

Ewa Kawecka, Magdalena Ryszowska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Ewa Kawecka, Magdalena Ryszowska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.