Petycja w sprawie usypania w 2019 roku Kopca AK na Górce Narodowej zamiast pomnika pod Wawelem

Kopiec_AK_lokalizacja.jpg

Szanowny Pan
Jacek Majchrowski
Prezydent Miasta Krakowa

W 2017 roku koordynator inicjatywy „Lasy dla Krakowa” Jakub Łoginow przedstawił propozycję, by w ramach prac nad powiększeniem Lasu Witkowickiego usypać na Górce Narodowej Kopiec Armii Krajowej, który byłby godniejszą formą upamiętnienia tej formacji niż kontrowersyjny pomnik pod Wawelem. Pomysł spotkał się z pozytywnym przyjęciem wśród mieszkańców Krakowa i był przytaczany jako rozwiązanie, które łączy, a nie dzieli. W związku z powyższym, apelujemy do Pana Prezydenta o jak najszybsze podjęcie działań, mających na celu wykup terenu i usypanie Kopca Armii Krajowej już w przyszłym roku oraz o zarezerwowanie środków budżetowych na ten cel w przyszłorocznym budżecie (około miliona złotych na wykup jednego hektara ziemi i pół miliona na budowę), przy równoczesnym unieważnieniu kontrowersyjnego przetargu na pomnik pod Wawelem.

Armia Krajowa i jej weterani zasługują na najwyższy szacunek i upamiętnienie w naprawdę godny sposób. W krakowskiej tradycji najwyższą formą oddania honoru jest właśnie kopiec. Inicjatywa „Lasy dla Krakowa” wskazała już potencjalną lokalizację: na wzgórzach Górki Narodowej na obszarze, który jest przewidywany pod zalesienia w ramach wywalczonego przez tę inicjatywę Programu Zwiększania Lesistości Miasta Krakowa na lata 2018 – 2040. Kopiec Armii Krajowej stanowiłby więc atrakcyjną i prestiżową dominantę nad powstającym dużym kompleksem leśnym Lasów Witkowicko-Prądnickich i godnie upamiętniłby Armię Krajową, nawiązując do najlepszej krakowskiej tradycji.

Równocześnie byłoby to nie tylko miejsce pamięci i edukacji patriotycznej Polaków, ale także, podobnie jak kopce Kościuszki i Piłsudskiego – atrakcyjne miejsce dla spędzania wolnego czasu i rekreacji. Takie połączenie przyczyniłoby się do zmniejszenia napięć w społeczeństwie i uniknięcia kontrowersji, związanych z niefortunną lokalizacją pomnika pod Wawelem. Kopiec AK stanowiłby też jeden z lepszych punktów widokowych na Kraków, z doskonałym widokiem na Wawel i wieże Starego Miasta.

Apelujemy o podjęcie pilnych działań, aby ta inwestycja doszła w 2019 roku do skutku. Równocześnie apelujemy o unieważnienie przetargu na budowę pomnika pod Wawelem, który dzieli mieszkańców i w przeciwieństwie do kopca, nie służy godnemu upamiętnieniu tej zasłużonej dla Polski formacji.

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Jakub Łoginow. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.