Petycja w sprawie usypania w 2019 roku Kopca AK na Górce Narodowej zamiast pomnika pod Wawelem

Kopiec_AK_lokalizacja.jpg

Szanowny Pan
Jacek Majchrowski
Prezydent Miasta Krakowa

W 2017 roku koordynator inicjatywy „Lasy dla Krakowa” Jakub Łoginow przedstawił propozycję, by w ramach prac nad powiększeniem Lasu Witkowickiego usypać na Górce Narodowej Kopiec Armii Krajowej, który byłby godniejszą formą upamiętnienia tej formacji niż kontrowersyjny pomnik pod Wawelem. Pomysł spotkał się z pozytywnym przyjęciem wśród mieszkańców Krakowa i był przytaczany jako rozwiązanie, które łączy, a nie dzieli. W związku z powyższym, apelujemy do Pana Prezydenta o jak najszybsze podjęcie działań, mających na celu wykup terenu i usypanie Kopca Armii Krajowej już w przyszłym roku oraz o zarezerwowanie środków budżetowych na ten cel w przyszłorocznym budżecie (około miliona złotych na wykup jednego hektara ziemi i pół miliona na budowę), przy równoczesnym unieważnieniu kontrowersyjnego przetargu na pomnik pod Wawelem.

Armia Krajowa i jej weterani zasługują na najwyższy szacunek i upamiętnienie w naprawdę godny sposób. W krakowskiej tradycji najwyższą formą oddania honoru jest właśnie kopiec. Inicjatywa „Lasy dla Krakowa” wskazała już potencjalną lokalizację: na wzgórzach Górki Narodowej na obszarze, który jest przewidywany pod zalesienia w ramach wywalczonego przez tę inicjatywę Programu Zwiększania Lesistości Miasta Krakowa na lata 2018 – 2040. Kopiec Armii Krajowej stanowiłby więc atrakcyjną i prestiżową dominantę nad powstającym dużym kompleksem leśnym Lasów Witkowicko-Prądnickich i godnie upamiętniłby Armię Krajową, nawiązując do najlepszej krakowskiej tradycji.

Równocześnie byłoby to nie tylko miejsce pamięci i edukacji patriotycznej Polaków, ale także, podobnie jak kopce Kościuszki i Piłsudskiego – atrakcyjne miejsce dla spędzania wolnego czasu i rekreacji. Takie połączenie przyczyniłoby się do zmniejszenia napięć w społeczeństwie i uniknięcia kontrowersji, związanych z niefortunną lokalizacją pomnika pod Wawelem. Kopiec AK stanowiłby też jeden z lepszych punktów widokowych na Kraków, z doskonałym widokiem na Wawel i wieże Starego Miasta.

Apelujemy o podjęcie pilnych działań, aby ta inwestycja doszła w 2019 roku do skutku. Równocześnie apelujemy o unieważnienie przetargu na budowę pomnika pod Wawelem, który dzieli mieszkańców i w przeciwieństwie do kopca, nie służy godnemu upamiętnieniu tej zasłużonej dla Polski formacji.

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.