Petycja w sprawie utworzenia odcinka spinningowego "złów i wypuść" na rzece Białej

Ze względu na wiele próśb wędkary z całej Polski utworzylismy petycję online. Poniżej znajduje się treść pismenj petycji w sprawie wprowadzenia odcinka "złów i wypuśc" na rzece Białej, która zostanie nadana do Prezesa Zarządu Okregu PZW Katowice dnia 19.04.2019r. wraz z podpisami pod petycją online.

Serdecznie zachęcamy do podpisywania petycji, to zaledwie dwie minuty, wspierajcie nas my wesprzemy Was i wasze odcinki rzek, czy jezior które warto chronić ponieważ wprowadzanie odcinków i stref złów i wypuść, to najlepszy sposób na to aby chronić ryby w naszych polskich wodach.

Treś pisma:

My wszyscy niżej podpisani zwracamy się z prośbą o przedłużenie odcinka złów i wypuść / no kill na górskim odcinku rzeki Biała z dopływami. Nr łowiska 021. Obecnie odcinek złów i wypuść/ no kill to odcinek (dozwolona metoda muchowa) od źródeł, do mostu drogowego w Bielsku–Białej na ulicy. Generała Bora-Komorowskiego obok Centrum handlowego Gemini Park.

Zależy nam na przedłużeniu obecnego odcinka złów i wypuść / no kill do mostu drogowego w 43-346 Bielsko – Biała ul. Mazańcowicka, obok Komisariatu Policji i Poczty Polskiej. Ta część Bielska – Białej nosi nazwę Komorowice Śląskie. Na dodatkowo opisanym odcinku dozwolona metoda to spinning, chcemy aby tak pozostało i odcinki były podzielone wprowadzając w przeciwieństwie do obecnej chwili na uwzględnionej przez nas części odcinka spinningowego no kill/złów i wypuść pojedyncze bezzadziorowe haki. (Kolor zielony na załączonej mapie) Dokładnie tak jak na nowym spinnigowym odcinku rzeki Skawy no kill, który wspaniale się przyjął. Na pozostałym, nie uwzględnionym przez nas na załączonej do pisma mapie odcinku rzeki Białej, do ujścia do rzeki Wisły bez zmian. (kolor niebieski)

Przedłużenie odcinka złów i wypuść od źródeł rzeki Białej do mostu drogowego w 43-346 Bielsko – Biała ul. Mazańcowicka, obok Komisariatu Policji i Poczty Polskiej. Części Bielska – Białej noszącą nazwę Komorowice Śląskie, przyniesie bardzo korzystne efekty dla populacji ryb łososiowatych występujących w rzece Białej, uwzględniając coraz rzadziej spotykane okazałe pstrągi potokowe na obecnym odcinku no kill / złów i wypuść, które co roku przystępowały do tarła, niestety nie powracają na tarliska, gdy tylko przekroczą obecną granicę kończącą odcinek no kill na wysokości centrum handlowego Gemini Park w Bielsku – Białej. Dzieje się tak gdy latem jest tak zwana niżówka i susze, w tym czasie okazałe ryby spływają poniżej na część odcinka spinningowego, z którego w większości już nie powracają na tak często odwiedzany i zadbany muchowy odcinek no kill rzeki Białej, któremu poświęcamy mnóstwo czasu i troski.

Wprowadzanie odcinków no kill przynosi bardzo korzystne efekty, jednym z przykładów może być rzeka Skawa na której wprowadzono oprócz odcinka muchowego odcinek spinningowy no/kill, wędkarze bardzo chętnie je odwiedzają odcinki no kill, znają się i poznają wzajemnie kontrolując, gdy tylko pojawia się ktoś obcy. Jednym słowem wędkarze korzystający z odcinków złów i wypuść obejmują je szczególną troską.

Niezależnie od powyższego decyzje o wprowadzaniu odcinków no kill bardzo dobrze świadczą o Zarządzie PZW, któremu zależy przecież na rybnych wodach okręgu, a które to wody mogłyby być chlubą okręgu. Mamy nadzieję, że przychylicie się Państwo do naszej prośby, dzięki czemu

będziemy mogli rozpropagować tę inicjatywę, jak i rolę Zarządu Okręgu w tej inicjatywie na jednej z naszych grup internetowych, dzięki której docieramy według statystyk do ponad 120 000 odbiorców (wędkarzy).

Podpisy pod petycją należą do wędkarzy łowiących na obecnym odcinku no kill, jak i poza nim.

Mateusz Dzierza           Wojciech Ożóg

pet45.jpg