Petycja w sprawie wprowadzenia poprawki do tzw działalności nierejestrowanej

Szanowna Pani

Jadwiga Emilewicz

Wiceprezes Rady Ministrów i Minister Rozwoju

Szanowna Pani Premier

Zwracam się do Pani, ponieważ Ministerstwo Rozwoju jest kontynuacją Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii, gdzie powstawała tzw. "Konstytucja Biznesu", a co za tym idzie również przepisy dot. działalności nierejestrowanej.

W imieniu swoim, oraz podpisanych osób proszę o podjęcie działań, które rozwiążą problem dotyczący składek ZUS, które w świetle prawa musiałby zapłacić zleceniodawca, który zleca usługę osobie prowadzącej taką działalność. Ale możę zacznę od początku, gdzie leży problem. Odpłatne świadczenie usług zawsze wiąże się z zawarciem umowy cywilnoprawnej, nawet jeśli nie ma ona formy pisemnej. Jest problem z osobami, które świadczą drobne usługi w ramach działalności nierejestrowanej, a konkretnie usługi oparte na umowie zlecenie np. korepetycje, warsztaty. W przepisach jest jasno określone że w takich sytuacjach zleceniodawca staje się płatnikiem składek ZUS. Potwierdziła to odpowiedź z Ministerstwa Rozwoju, którą dostała jedna z osób z mojej grupy na facebooku. Wkleję może całość, obie strony:

odpowiedź_z_MR_1_strona.jpg

odpowiedź_z_MR_2_strona.jpg

Chcę jednak zwrócić uwagę na to, że w praktyce, osoba udzielająca korepetycji mając np 15 uczniów w ciągu miesiąca (z każdym godzina korepetycji) miałaby ogromny problem, ponieważ trudno sobie wyobrazić że 15 uczniów w ciągu miesiąca musiałoby opłacać składki za swojego korepetytora (za siebie samego nie da się na działalności nierejestrowanej opłacić chociażby składki zdrowotnej - musi to zrobić zleceniodawca). Coś takiego wypacza trochę ideę działalności nierejestrowanej, która miała być adresowana m.in do osób udzielających korepetycje.
W związku z tym mam kolejne pytanie - czy istniałaby możliwość naprawienia tej sytuacji, np. wprowadzając jakąś poprawkę ? (może np. taki wyjątek, że w przypadku umowy zlecenie pomiędzy osobami fizycznymi w ramach działalności nierejestrowanej, nie trzeba opłacać składek ZUS i np ograniczyć to jakąś kwotą aby uniknąć nadużyć ?)

Aktualnie rozpoczął się kryzys gospodarczy i ta z pozoru mało istotna działalnośc nierejestrowana, może pomóc wielu osobom dorobić sobie i przeżyć te cięższe czasy. Jednak ciągle padają pytania o to, jak świadczyć niektóre usługi, podczas gdy nasi klienci teoretycznie powinni rejestrować nas w ZUS i opłacac za nas składki, co byłoby problematyczne świadcząc drobne usługi dla wielu osób prywatnych. Pan Premier Mateusz Morawiecki wielokrotnie obiecywał, że ta drobna działalność będzie bez ZUSu. Prowadzimy taki rodzaj działalności, ponieważ nie chcemy działać w szarej strefie, a legalnie płacić podatki, co zresztą robimy. Prosimy o podjęcie działań, które rozwiążą ten problem. Wystarczyłaby jedna, mała poprawka, a wiele osób odetchnęłoby z ulgą i mogło spokojnie dorabiać.

Liczymy na Pani pomoc.

Z poważaniem
Dawid Narczyk, administrator grupy "Nierejestrowana Działalność Gospodarcza - grupa edukacyjna" na facebooku, która zrzesza niemal 1000 osób prowadzących działalność nierejestrowaną.