Petycja w sprawie zmiany projektu przebudowy ul. Szosa Chełmińska

Szanowny Panie Prezydencie,

w imieniu Rady Okręgu „Chełmińskie” zwracam się z wnioskiem o podjęcie działań, które zapewnią:

•  odpowiednią dostępność do przebudowywanej i rozbudowywanej ulicy Szosa Chełmińska,
  •  płynność ruchu jak i skomunikowanie poszczególnych części miasta w bezpośrednim sąsiedztwie Szosy Chełmińskiej.

Ze względu na liczne zapytania i obawy mieszkańców w dniu 2 czerwca w siedzibie MZD odbyło się spotkanie zainicjowane przez Radę Okręgu „Chełmińskie”, które dotyczyło planowanych rozwiązań na ulicy Szosa Chełmińska – zarówno tych ujętych w projekcie obecnie realizowanym przez firmę SKANSKA jak oraz tych planowanych w związku z utworzeniem linii tramwajowej na osiedle Jar, której trasa przebiega w pasie drogowym Szosy Chełmińskiej. Ze względu na zmiany wprowadzone na istniejącej sieci drogowej wynikające z realizowanego projektu rozbudowy Szosy Chełmińskiej jak i te planowane - wynikające z "projektu tramwajowego" zasadniczej zmianie ulegną tj. zostaną zlikwidowane relacje skrętu w lewo na następujących skrzyżowaniach:

1. z ul. Szosa Chełmińska w stronę ul. Wodociągowej

2. z ul. Wodociągowej w Szosę Chełmińską

3. z ul. Bartkiewiczówny w Szosę Chełmińską

4. z ul. Szosa Chełmińska w Bartkiewiczówny

5. Z ul. Szosa Chełmińską w Św. Józefa

6. z ul. Św. Józefa w Szosę Chełmińską

7. z ul. Szosa Chełmińska w Harcerską

8. z ul. Harcerskiej w Szosę Chełmińską.

Ponadto w koncepcji "projektu tramwajowego" przy skrzyżowaniu Szosa Chełmińską - Św. Józefa likwidowane są skrajne , wewnętrzne pasy do skrętu w lewo; w stronę WSzZ jak i w stronę TORPO. Tak wielka skala zmian na stosunkowo niewielkim obszarze spowoduje, że mieszkańcy z części zachodniej będą bardzo mieli utrudnione przedostanie się na część wschodnią osiedla i odwrotnie. Po tych zmianach mieszkańcy będą zmuszeni do wykorzystywania dróg lokalnych i dojazdowych zamiast nowo wybudowanej 2 jezdniowej ulicy Szosa Chełmińska, np.:

1.       mieszkańcy ulic Harcerskiej, Boboli, Bartkiewiczówny aby dojechać do Szosy Chełmińskiej (w stronę centrum) lub na osiedle Św. Józefa będą pokonywać kilkukrotnie dłuższy odcinek do Mohna, dalej Długą do Szosy Chełmińskiej;

2.       mieszkańcy osiedla Św. Józefa dotąd korzystający z przejazdu ulicą Św. Józefa do Szosy Chełmińskiej aby przejechać na północ będą zmuszeniu pojechać aż do ulicy Długiej i zawrócić. Rozumiejąc przebudowę ulicy tej klasy wiadomym jest, że niemożliwym jest utrzymanie wszystkich relacji, jak przed przebudową. Jednak z analizy dostępnych materiałów wnioskujemy, że likwidowane są niemal wszystkie lewoskręty !

W związku z powyższym Rada Okręgu Chełmińskie wnioskuje o wprowadzenie zmian (w stosunku do przedstawionej „koncepcji tramwajowej”) na skrzyżowaniach Szosy Chełmińskiej z ulicami Żwirki i Wigury oraz z Długą, które zdecydowanie poprawiłyby płynność i bezpieczeństwo jazdy. Przed wszystkim należy bezwzględnie utrzymać możliwość skrętów w lewo z ul. Szosa Chełmińska w Żwirki i Wigury. Proponujemy rozważanie wprowadzenia 2 rond. Przeanalizowane i zaprezentowane w MZD rozwiązania nie wykraczają poza linie rozgraniczające realizowanego projektu Szosy Chełmińskiej. Odgięcia torów jazdy spowolnią ruch zapewniając bezpieczeństwo pieszym i rowerzystom, zwiększają przepustowość i zapewniają obsługę wszystkich relacji na skrzyżowaniu. Szansę na zmianę obecnie realizowanego projektu tak, aby wybudowana droga była przyjaźniejsza użytkownikom upatrujemy w konieczności zmian projektu niezależnie od naszych propozycji - ze względu na dostosowanie trasy do przebiegu projektowanej linii tramwajowej oraz dodanie w projekcie połączenia z ulica Długą (obecnie realizowany projekt nie uwzględnia linii tramwajowej ani połączenia z przedłużoną ulicą Długą). Podczas spotkania w MZD poinformowano nas także o tym, że:

• obecnie nie ma innego projektu (zamiennego) w stosunku do tego, który realizuje wykonawca , firma SKANSKA. MZD nie ma podpisanej umowy na nadzór autorski;
  • orientacyjny czas opracowania PB „tramwaju” to ok. 45-50 tygodni od podpisania umowy. Wykonawca nie jest jeszcze wybrany.
  • zlecone są badania ruchu drogowego na sieci m. Torunia (Wykonawca: UTP z Bydgoszczy) i że omawiany obszar zostanie wskazany do szczegółowego przeanalizowania pod kątem zmian wprowadzonych realizowanym projektem.

Szanowny Panie Prezydencie, Rada Okręgu, jako przedstawiciel mieszkańców „Chełmińskiego” pragnie zwrócić uwagę na rangę relacji skrętnych z ul. Sz. Chełmińska. Skręt w ulicę Żwirki i Wigury jest w tej chwili podstawową droga prowadzącą do Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego, który ma zostać oddany do użytkowania w grudniu 2019 roku, czyli przed realizacją ostatniego odcinka „trasy średnicowej”. Ponadto zwracamy uwagę na fakt, że ulica Długa (odcinek do Św. Józefa) zgodnie z założeniami i opracowanym projektem ma stanowić drogę o charakterze lokalnym, z ruchem uspokojonym, z uwagi na bardzo dużą liczbę dzieci uczęszczających do SP Nr 5 (najliczniejszej SP w Toruniu, ok. 800 uczniów). Widząc znaczną potrzebę (związaną z „projektem tramwajowym”) ingerencji w obecnie realizowany przez firmę SKANSKA projekt (zmianie podlegać będzie układ drogowy oraz sieci uzbrojenia terenu) dostrzegamy możliwość przeprojektowania oraz dostosowania geometrii drogi i skrzyżowań do potrzeb ruchowych występujących w tej części miasta. Czy docelowy układ funkcjonować będzie w oparciu o sygnalizację świetlną czy też wprowadzi się inny rodzaj skrzyżowań, np. ronda wydaje się sprawą drugorzędną.