Petycja ws. przywrócenia do pracy mjr. lek. Jarosława Dąbrowskiego- Kliniczny Oddział Chirurgii Czaszkowo-Twarzowo- Szczękowej CSK MON przy Szaserów

Dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie

gen. dyw. prof. dr hab. n. med. Grzegorz GIELERAK

PETYCJA W SPRAWIE PRZYWRÓCENIA DO PRACY MJR. LEK. JAROSŁAWA DĄBROWSKIEGO Z KLINICZNEGO ODDZIAŁU CHIRURGII CZASZKOWO-SZCZĘKOWO-TWARZOWEJ CENTRALNEGO SZPITALA KLINICZNEGO WOJSKOWEGO INSTYTUTU MEDYCZNEGO w WARSZAWIE

Szanowny Panie Dyrektorze,

Składamy petycję w sprawie przywrócenia do pracy mjr. lek. Jarosława Dąbrowskiego, cenionego chirurga z Klinicznego Oddziału Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej Centralnego Szpitala Klinicznego Ministerstwa Obrony Narodowej Wojskowego Instytutu Medycznego (późn. CSK MON WIM). Petycja powstała wskutek niepokojących nas informacji o zawieszeniu  mjr. lek. Dąbrowskiego i tym samym odwołaniu zaplanowanych operacji. W trosce o byłych, obecnych, jak też stale zgłaszających się nowych pacjentów oczekujących pomocy medycznej ze strony znakomitych specjalistów Klinicznego Oddziału Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej CSK MON WIM chcemy uchronić ją przed tak drastycznym krokiem, a pacjentom zapewnić możliwość leczenia się pod okiem doktora.

Państwa Klinika cieszy się bardzo dobrą opinią, pacjenci z ufnością przyjeżdżają tu z całej Polski, aby uzyskać wysokiej jakości pomoc medyczną w wielu schorzeniach dotyczących twarzoczaszki. Obejmuje ona specjalistyczną diagnostykę, leczenie m.in. zmian nowotworowych, prostych i złożonych wad szczękowo – twarzowych, chorób oczodołów i dróg łzowych, chorób stawów skroniowo – żuchwowych, zapaleń tkanek miękkich, kości twarzy i szyi, jak również zabiegi z zakresu chirurgii stomatologicznej.

Chcemy zaznaczyć, że dolegliwości, z którymi zgłaszają się pacjenci Kliniki Chirurgii Szczękowo - Twarzowej CSK MON WIM obejmują nie tylko schorzenia somatyczne, często sięgają głęboko w psychikę pacjenta, zdarza się że problem pojawia się już od najmłodszych lat. Dotyczy to szczególnie pacjentów z wadami zgryzu oraz chorobami nowotworowymi. Mają oni problemy z akceptacją własnego wyglądu, postrzegania ich przez społeczeństwo, w przypadku nowotworów dotyczących obszaru głowy i szyi należy wziąć pod uwagę obawę o utratę życia. Z tych powodów niezwykle ważna staje się możliwość skorzystania z pomocy wysoko wyspecjalizowanej i sprawdzonej kadry medycznej. Od wielu lat taką właśnie pomoc można uzyskać w Klinice Chirurgii Szczękowo-Twarzowej CSK MON WIM w Warszawie, o czym świadczą liczne głosy zadowolonych pacjentów. Odsunięcie mjr. lek. Dąbrowskiego od dotychczas wykonywanych obowiązków przyniesie wiele strat dla szpitala. Jest to jeden z nielicznych chirurgów z taką wiedzą i doświadczeniem. Wizyty i zabiegi przeprowadza z niesamowitą dokładnością i zaangażowaniem a podejście do pacjenta pokonuje każdy, nawet największy stres. Opieka przedoperacyjna, pooperacyjna oraz same rezultaty operacji przeprowadzonych przez niego cieszą się powodzeniem wśród pacjentów z całej Polski. Nie bez powodu do tego właśnie chirurga zapisy są już na 2020 rok. Mjr. lek. Jarosława Dąbrowskiego uważa się za jednego z lepszych specjalistów w kraju. Dla wszystkich pacjentów ważna jest pewność, że po długotrwałym, często wieloletnim leczeniu ortodontycznym i oczekiwaniu na upragniony zabieg uzyskają termin końcowego leczenia szpitalnego. Oprócz tego, że mjr lek. Dąbrowski jest wybitnym specjalistą w tym co robi, jest też niesamowitym człowiekiem. Zaangażowany od początku do końca, robi wszystko aby dać swoim pacjentom szansę na lepsze życie, gdyż wady gnatyczne zgryzu niejednoktornie przyczyniają się do obniżenia samooceny pacjenta i odbierają chęci do wszystkiego. Doktor nie tylko naprawia nasze zgryzy, on naprawia też nasze życia. Daje nam nowy, wymarzony uśmiech, często dorzuca też gigantyczne pokłady pewności siebie. Nie rozczula się nad pacjentami, nie obiecuje niestworzonych rzeczy- podchodząc do stołu operacyjnego robi to co umie najlepiej-operuje. Po operacji, kiedy nie jest kolorowo i kiedy człowiek zaczyna żałować, że podjął się czegoś tak szalonego- wspiera, odbiera telefony i sms o każdej porze dnia i nocy. Swoim poczuciem humoru i podejściem zdobył już niejedno serce swojego pacjenta i jeszcze setki, jeśli nie tysiące, przed nim. Pacjenci przed podjęciem decyzji o operacji często konsultują kwestie operacji u innych chirurgów w innych placówkach. Tak było też ze mną- autorką petycji. Po przekroczeniu drzwi gabinetu na pierwszej wizycie po prostu wiedziałam, że jeśli mam mieć przeprowadzony zabieg to tylko i wyłącznie przez doktora Dąbrowskiego. To jest taki rodzaj człowieka, którego będzie bardzo trudno zastąpić, a mówi się, że nie ma ludzi niezastąpionych. Decyzja o zawieszeniu go poważnie ograniczy nam, pacjentom, możliwość korzystania z usług tak cenionego i szanowanego specjalisty.

WIM stawia za najwyższy cel zdrowie człowieka, oraz zapewnienie mu kompleksowej, nowoczesnej, opartej o najwyższe standardy opieki medycznej- takie standardy gwarantował nam nasz doktor Dąbrowski. W ostatnich tygodniach do WIM i NFZ zostały skierowane zapytania na temat słuszości pobieranych przez mjr. lek. Jarosława Dąbrowskiego dopłat do zabiegów wykonywanych w ramach NFZ. Zostało przy tym naruszone dobre imie lekarza i wysunięte zostały daleko idące wnioski, niekoniecznie mające odzwierciedlenie w rzeczywistości. Nie wiemy jak potoczy się dalej ta przykra dla wszystkich historia, jednak my jako pacjenci nie możemy bezczynnie stać z boku i patrzeć jak niesprawiediwe osądy niszczą nie tylko opinie wspaniałego lekarza, który przez tyle lat był oddany ludziom, ale również człowieka. Człowieka, który za swoje ponadprogramowe zaangażowanie dostaje od swoich pacjentów taki rodzaj "podziękowania". Już na pierwszej wizycie pacjenci są informowani, że zabieg obędzie się w ramach NFZ (dla przypomnienia: prywatny koszt operacji dwuszczękowej wynosi od 20 000,00 zł w górę), jednak do zabiegu konieczne jest wykonanie szyn śródoperacyjnych, które nie wszędzie są refundowane (szyny do zabiegu wykonywane były przez mjr. lek. Dąbrowskiego legalnie i tego dotyczył koszt dopłaty do operacji). Niestety, wsród pacjentek doktora znalazły się takie, które na siłę próbowały znaleźć paragraf na swojego operatora, ale już po wykonanym zabiegu. Mówimy stanowcze "NIE" dla takiego zachowania. Opłata za szyny, na które dostajemy fakturę to NIE ŁAPÓWKA!

Mamy ogromną nadzieję, że dzięki tej petycji pokażemy Dyrekcji Wojskowego Instytutu Medycznego, że nie wyobrażamy sobie WIM bez tego człowieka, że bardzo wspieramy jego działania. Chcemy, żeby dalsza praca na rzecz szpitala i rozwój doktora Jarosława Dąbrowskiego, chirurga Klinicznego Oddziału Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej CSK MON WIM była kontynuowana a pacjentom została zapewniona wysokospecjalistyczna pomoc, jak było do tej pory.

Jeśli przez część osób kwestia dopłaty za szyny nie jest zrozumiała proponujemy zawrzeć zapis na oświadczeniu o konieczności uiszczenia takiej kwoty w celu uniknięcia podobnych sytuacji w przyszłości.

Z wyrazami szacunku,

Obecni, dawni oraz przyszli Pacjenci Klinicznego Oddziału Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej CSK MON Wojskowego Instytutu Medycznego

Udzielam poparcia petycji w sprawie przywrócenia do pracy mjr. lek. Jarosława Dąbrowskiego z Klinicznego Oddziału Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej CSK MON WIM w Warszawie.

Składając podpis, uprawniam Milena do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.