Petycja ws. zmiany nazwy ulicy

W obliczu rozpoczęcia procesów rewitalizacyjnych i urbanizacyjnych w okolicach osiedla Złocień w Krakowie oraz w chwili rozpoczęcia nasadzeń długowiecznej, jedynej przecinającej w przyszłości krakowski "manhattan" alei drzewnej, zwracamy się do Rady Miasta Krakowa o dokonanie zmiany nazwy ulicy z Mariana Domagały na aleję Bardów Wolności.

Postulowana zmiana wynika z potrzeby nadania godnej nazwy tej głównej ulicy łączącej w niedalekiej przyszłości wielki Złocień z krakowskim "manhattanem" oraz resztą Krakowa. Wyraża także chęć uporządkowania zagmatwanego statusu formalnego obecnej ulicy. Nadanie jej na początku września 1989 roku przez Radę Narodową imienia Mariana Domagały, niezwiązanego ani z Bieżanowem, Rybitwami, Przewozem, ani w ogóle z Krakowem spowodowało, że dziś nikt z ankietowanych przez nas mieszkańców tych okolic nie potrafił udzielić poprawnej odpowiedzi na pytanie, kim był Marian Domagała.
W tej sytuacji wydaje się być nader pożytecznym nadanie ulicy nazwy otwierającej szerokie możliwości upamiętnienia w przyszłości najważniejszych postaci, kojarzących się z wolnością i zarazem sztuką.