Podjęcie uchwały przez Radę Gminy Bukowina Tatrzańska w sprawie zwolnienia z podatku od nieruchomości w celu wsparcia przedsiębiorców w związku z trwającą epidemią COVID-19

Białka Tatrzańska, 29.12.2020 r.

Przewodniczący Rady Gminy

Rada Gminy Bukowina Tatrzańska

Dotyczy: podjęcia uchwały w sprawie zwolnienia z podatku od nieruchomości w celu wsparcia przedsiębiorców w związku z trwającą epidemią COVID-19

Szanowni Państwo,

Mając na uwadze obecną sytuację związana z trwającą epidemią COVID-19 oraz konieczność zapobieżenia negatywnym skutkom z niej wynikającym, w szczególności dla przedsiębiorców naszej gminy, zwracamy się z prośbą o podjęcie uchwały wprowadzającej zwolnienia z podatku od nieruchomości: gruntów, budynków i budowli związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, wskazanym grupom przedsiębiorców, których płynność finansowa uległa pogorszeniu w związku z ponoszeniem negatywnych konsekwencji ekonomicznych z powodu COVID-19 na podst. art. 18 ust. 2 pkt 8 i art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 506 ze zm.) oraz art. 15p ustawy z dnia 9 grudnia 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19,innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2020.2255 z dnia 2020.12.15).

Zgodnie z art. 15p wyżej wymienionej ustawy " Rada gminy może wprowadzić, w drodze uchwały, za część roku  2020 oraz za wybrane miesiące pierwszego półrocza 2021 r" zwolnienia z podatku od nieruchomości: gruntów, budynków i budowli związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej, wskazanym grupom przedsiębiorców, których płynność finansowa uległa pogorszeniu w związku z ponoszeniem negatywnych konsekwencji ekonomicznych z powodu COVID-19".

Należy podkreślić, że w przypadku instrumentów wskazanych w art. 15p ustawy zostały one zakwalifikowane jako pomoc publiczna mająca na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce. Powyższe oznacza, że instrumenty te nie są tym samym co pomoc de minimis, udzielana zgodnie z przepisami rozporządzenia KE nr 1407/2013, co rodzi określone skutki prawne. Po pierwsze, limit pomocy wynikającej z instrumentów wskazanych w art. 15 p jest całkowicie odrębny w stosunku do pomocy de minimis, przez co wartość dotychczas otrzymanej pomocy nie ma wpływu na możliwą do otrzymania wartość pomocy publicznej mającej na celu zaradzenie poważnym zaburzeniom w gospodarce naszego regionu.

Jak wiadomo, sytuacja obiektów hotelarskich oraz szeroko pojętej branży turystycznej na terenie naszej gminy staje się coraz trudniejsza. Nieznajomość jutra i brak perspektyw na nowy popyt szczególnie w obliczu ograniczeń w zakresie działalności ośrodków narciarskich oraz gastronomii, sprawiają, że byt wielu podmiotów gospodarczych, a co za tym idzie całych rodzin jest niepewny. Trudna sytuacja finansowa, objawiająca się w pogorszeniu płynności finansowej jest bezpośrednio związana z ponoszeniem  negatywnych konsekwencji ekonomicznych z powodu COVID-19.

W tym miejscu zwracamy się z prośbą o poddanie pod głosowanie Rady Gminy stosownego projektu uchwały zwalniającej od podatku od nieruchomości, w zakresie dopuszczonym przez powyższą regulację, przedsiębiorców prowadzących na terenie Gminy Bukowina Tatrzańska działalności gospodarczej w zakresie hotelarstwa, gastronomii oraz handlu oraz innych gałęzi turystyki i gospodarki, które ucierpiały z powodu pandemii.

Z poważaniem,

Przedstawiciele branży hotelarskiej, gastronomicznej, handlowej

Gminy Bukowina Tatrzańska

Składając podpis, uprawniam M. Nowobilska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.