POWSTRZYMAJMY upamiętnienie Oficera KBW i wroga Armii Krajowej na wiadukcie Dworca Gdańskiego!

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Prof. dr hab. Piotr Gliński

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

ul. Krakowskie Przedmieście 15/17

Szanowny Panie Ministrze,

My, niżej podpisani zwracamy się z prośbą o zmianę decyzji Muzeum Historii Żydów Polskich Polin oraz fundacji Klamra w sprawie uczczenia pamięci Zygmunta Baumana w sposób godzący w interesy Warszawiaków.

Malunek upamiętniający osoby, które opuściły Polskę w związku z wydarzeniami z marca 1968  roku, są niewątpliwą propagandą i godzą w historię Polski. Jednocześnie wskazujemy, że obie instytucje są spółkami skarbu państwa dlatego żądamy wyjaśnień czy tak powinno gospodarować się środkami publicznymi. Przypominamy, że Zygmunt Bauman był bardzo cenny dla stalinowskiego aparatu terroru, a jego działania polegały na systemowym szykanowaniu ludzi. W szerokiej opinii publicznej nazywany jest stalinowskim katem.

Podkreślamy, że fakt istnienia tego muralu ma dla nas osobiste znaczenie, gdyż jesteśmy wnukami powstańców warszawskich, zatem promowanie przez Muzeum Polin wizerunku Zygmunta Buamana jako wybitnego myśliciela, nas głęboko uraża!

Dlatego żądamy podjęcia stosownych działań, gdyż opisana sytuacja negatywnie wpływa na obywateli, którzy w sposób haniebny doświadczają zakłamywania polskiej historii.  Prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Portal Warszawski

Stowarzyszenie na rzecz nowej Konstytucji Kukiz’15 (Oddział Warszawa)

ul. Sokolnicza 34/38/6

53-660 Wrocław

Portal Warszawski oraz Stowarzyszenie na rzecz nowej Konstytucji Kukiz’15 Oddział Warszawa    Skontaktuj się z autorem petycji

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.