Protest Mieszkańców Gminy Brzeg Dolny

Protest Mieszkańców Gminy Brzeg Dolny przeciw działaniom Starosty Powiatu Wołowskiego:

Na pewno dotarły do Państwa w ostatnim czasie informacje na temat planowanych działań Starosty Powiatu Wołowskiego. W lokalnych mediach pojawia się regularnie wiele treści na temat edukacji i służby zdrowia. Nie wszystkie z nich są prawdziwe. Jedno jest jednak pewne – mają nadejść zmiany, które dotkną mieszkańców naszego miasta, niestety niekorzystne.

Starostwo zamierza zlikwidować dwie szkoły w Brzegu Dolnym przy ul. Wilczej 10 tj. liceum i gimnazjum, a w tym pięknym i nowoczesnym budynku wybudowanym przez Gminę Brzeg Dolny stworzyć poprawczak żeński. W tym momencie będziemy mieli w mieście jedną szkołę średnią, a dwa duże ośrodki dla trudnej młodzieży.

Następnym z planowanych działań Starosty są kolejne ograniczenia w świadczeniach służby zdrowia na terenie gminy Brzeg Dolny. Mówi się o likwidacji laboratorium w przychodni na Alejach Jerozolimskich oraz oddziału chirurgicznego. To dopiero początek zmian.

Powyższe informacje spotkały się z protestem mieszkańców Brzegu Dolnego. Nie chcemy dłużej biernie przyglądać się ograniczaniu świadczeń z dwóch najważniejszych dla miasta sektorów – edukacji i służby zdrowia. Protest jest formalny, ponieważ w mieście pojawiło się pismo, w którym mówimy stanowcze „nie” – składając swoje podpisy. Tylko taką drogą możemy zająć jakiekolwiek stanowisko w sprawie.

Próby porozumienia ze Starostą z spełzły na niczym. Starosta ignoruje stanowisko Burmistrza i Rady Miejskiej Brzegu Dolnego. Dlatego wnosimy w swoim proteście o odłączenie Gminy Brzeg Dolny od Powiatu Wołowskiego. Jesteśmy nowoczesną gminą i nie chcemy cofać się w rozwoju.

Z tego też względu prosimy o wsparcie akcji protestacyjnej i dobrowolne złożenie podpisu na formularzach, które dostępne są w wielu punktach na terenie miasta.

Jesteśmy przeciw likwidacji Gimnazjum nr 2 im. J.M. Ossolińskiego w Powiatowym Zespole Szkół przy ul. Wilczej !;

Jesteśmy przeciw przeniesieniu Liceum Ogólnokształcącego im. J.M. Ossolińskiego do Zespołu Szkół Zawodowych na ul. 1 Maja i przeznaczeniu budynku liceum na inne cele!;

Jesteśmy przeciw ograniczaniu świadczeń służby zdrowia na terenie Brzegu Dolnego!;

Jesteśmy za odłączeniem Gminy Brzeg Dolny od Powiatu Wołowskiego!!!

Społeczny Komitet Obrony Gminy Brzeg Dolny    Skontaktuj się z autorem petycji