Protest Pacjentów Ubezpieczonych przeciwko NFZ

Protest pacjentów- ubezpieczonych przeciwko pozbawianiu przez NFZ prawa do uzyskania świadczeń gwarantowanych , jeśli świadczenie to - zgodnie z aktualnym stanem wiedzy medycznej - powinno być uzupełnione świadczeniem niegwarantowanym.

Protest pacjentów przeciwko wyrażanej przez Narodowy Fundusz Zdrowia zasadzie uniemożliwiającej skorzystanie przez pacjentów z przysługujących im uprawnień do refundacji świadczeń gwarantowanych w sytuacji, gdy aktualny stan wiedzy medycznej i zdrowie pacjenta wymagają od lekarza zastosowania leczenia łączącego świadczenie gwarantowane (objęte refundacją ) ze świadczeniem niegwarantowanym , które nie może być wykonane w terminie późniejszym a jednocześnie nie jest refundowane przez NFZ (np. zabieg regeneracji kości po usunięciu zęba), w konsekwencji powodując obciążenie pacjenta kosztami zabiegu
w całości (a więc także w części obejmującej świadczenie gwarantowane).
Reasumując , jeśli chory chce być leczony zgodnie z aktualnym stanem wiedzy medycznej zmuszany jest - w efekcie takiej interpretacji NFZ - do rezygnacji z refundacji świadczeń gwarantowanych i opłaty również za świadczenia gwarantowane, a nie tylko za nierefundowane świadczenie/ regenerację kości /.
Uniemożliwienie pacjentom dostępu do uzyskania świadczeń medycznych zgodnych
z aktualnym stanem wiedzy medycznej w ramach świadczeń gwarantowanych powoduje u tych chorych uszczerbek na zdrowiu/ w przypadku biomateriałów - deficyt tkanki kostnej, która jest krytyczna dla zdrowia pozostałych tkanek jamy ustnej/
Interpretacja NFZ pozbawia również chorych posiadających obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne do uzyskania refundacji tych świadczeń , które z tytułu ubezpieczenia powinny być zrefundowane , także w sytuacji, gdy chory ma wolę uzyskania terapii zgodnej z aktualnym stanem wiedzy medycznej/ uzupełnienia ubytku kostnego biomateriałem/ co jest niezgodne z przepisami prawa a zwłaszcza z konstytucyjnym prawem do ochrony zdrowia oraz nabytym wskutek obowiązkowego ubezpieczenia prawem do refundacji określonych świadczeń.
Interpretacja ta zmusza jednocześnie lekarzy leczących w ramach NFZ do terapii niezgodnej z aktualnym stanem wiedzy medycznej pod groźbą sankcji finansowych- kar umownych oraz zwrotu kosztów świadczeń ,gdy musiało dojść do – podyktowanego stanem wiedzy medycznej- połączenia świadczenia gwarantowanego z niegwarantowanym.
Sytuacja ta powoduje, że lekarz - przez dyktat urzędnika -zmuszony jest do prowadzenia terapii ,które nie są optymalne dla chorego. Jest to nie tylko wątpliwe etycznie ale również prowadzi do marnowania środków publicznych służących finansowaniu ochrony zdrowia.