Protest przeciwko planowanej likwidacji Karetki „S" w Ciechanowcu

Ciechanowiec, sierpień 2017 r.

Protest przeciwko planowanej likwidacji Karetki „S"
w Ciechanowcu

Zgodnie z posiadanymi przez nas informacjami reforma służby zdrowia przewidziana na październik b. r. ma wnieść wiele zmian. Dotyczy to m. in. bardzo istotnej dla miejscowego społeczeństwa sprawy funkcjonowania na terenie Ciechanowca i okolic karetki „S" w skład której wchodzą: lekarz, kierowca-ratownik i ratownik. Karetka ta de facto jest jedyną formą opieki lekarskiej w mieście i sąsiednich gminach w godzinach nocnych i całodobowo w święta. Stanowi jedyne ciągłe w pełni kwalifikowane zabezpieczenie medyczne w przypadku nagłych zachorowań czy wypadków.

Stanowi też alternatywę dla karetki „S" w Wysokiem Mazowieckiem w razie, gdy ta jest na wyjeździe a zostaje zgłoszona konieczność następnego wyjazdu.

Likwidacja tej karetki spowoduje o wiele dłuższy czas dotarcia opieki lekarskiej do chorego, olbrzymie rozciągnięcie terenu działania jedynej wówczas karetki „S" w Wysokiem Mazowieckiem.

To w sposób oczywisty przekłada się na zmniejszające się z upływem czasu szanse na przeżycie.

Naszym zdaniem pozbawienie społeczeństwa Ciechanowca i okolic karetki „S" jest działaniem nieetycznym i społecznie wysoce szkodliwym.

Stanowczo przeciwstawiamy się temu.

Społeczny Komitet Mieszkańców Ciechanowca    Skontaktuj się z autorem petycji